До края на деня се очаква да бъдат повдигнати обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци. Това заяви зам.- главният прокурор Иван Гешев във връзка с провеждаща се акция на Специализираната прокуратура за разследване на организирана престъпна група за данъчни престъпления.

Под надзора на специализираната прокуратура в Добрич, Варна и София се провеждат действия по разследването на организирана престъпна група, осъществяваща данъчни престъпления с първоначални щети за около 300 000 лева. 

По думите на зам.-главният прокурор след като бъдат изготвени съответните експертизи, се предполага, че щетата "ще нарасне доста съществено". Заместник-главният прокурор заяви, че няма да коментира самия механизъм на престъпленията.

Към момента се работи с четири лица, като най-вероятно днес или утре те ще бъдат привлечени в качеството им на обвиняеми. Единият от тях като ръководител на организирана престъпна група, а вероятно всички като извършители на данъчни престъпления, каза Иван Гешев. Той определи ръководителя на групата като "в някаква степен емблематично лице за град Добрич". В отговор на журналистически въпрос дали задържаният е Антон Проданов, свидетел по нашумялото дело "Суджукгейт", заместник-главният прокурор потвърди, че това е той. По думите му задържаният вече е осъждан за данъчни престъпления и "явно продължава да прави същото". Мъжът управлявал търговски дружества, имал заведения и парадирал с политически връзки. Арестуваните четирима души не са само от добруджанския град. Единият от тях има крупен бизнес в столицата, посочи Гешев.

Гешев посочи, че се правят обиски на повече от дванайсет адреса на домове и офиси в хода на разследването.

Заместник-главният прокурор коментира, че ситуацията в Добрич трябва да се подобри като посочи, че в града се водят противоборства между "някакви бизнес и криминални групировки", а прокуратурата не е достатъчно активна и в някаква степен е безучастна.

"В акцията участват ДАНС, жандармерия и служители на ОД на МВР в Добрич. Досъдебното производство за организирана престъпна група е образувано в началото на годината. Става дума за данъчни престъпления.