Окръжният съд в Перник остави без уважение жалбата на обвиняемия за нападение над медицинска сестра срещу наложената му мярка за неотклонение "задържане под стража".

На 19 септември следобед употребилият алкохол С.С. нанася удар в главата на 49-годишна медицинска сестра в спешното отделение на МБАЛ "Рахила Ангелова", докато изпълнявала служебните си задължения. Тя получава сътресение на мозъка и е настанена в неврологичното отделение на пернишката болница.

Според служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който я посети на следващия ден, жената е била с тежка психическа травма. Пострадалата е с 15 години трудов стаж като медицински работник. Медицинската сестра вече е изписана и е в болничен отпуск, за да се възстанови от стреса.

Досъдебното производство се води под ръководството на Районна прокуратура-Перник.

В хода на разследването на инцидента извършителят на престъпното деяние е бил задържан и привлечен в качеството на обвиняем. Установено е, че той е осъждан.

Извършителят е осъждан.

Междувременно медицинските сестри от Спешно отделение подадоха колективна молба за напускане в знак на протест, затова че са подложени на малтретиране, съобщи Мироглед.

След разговор с ръководството на болницата в Перник този протестен акт от страна на персонала е отменен.

"Подсигурихме охрана на медиците от спешния център на болница, както и осигурихме по-добра материална база на работещите в този сектор. След намесата всички молби са върнати и хората ни остават на работните си места", поясни директорът на здравното заведение в Перник д-р Анатоли Митов.

 

Според него е необходимо да бъдат предприети незабавни мерки срещу нападенията над медици в спешните отделения и центрове. Ако това не се случи, отливът на лекари и сестри ще продължи. Недостигът на медици в пернишката болница става все по-сериозен.