33-годишният Иван Петров, който бе осъден на 18 години затвор за разстрела с автомат "Калашников" на връстника му Петър Валериев край езерото Вая в Бургас, вече е обвиняем и за инкасо обира в мола на "Цариградско шосе" в София преди 5 години.

Софийската градска прокуратура е предявила обвинение и всички материали по разследването на Петров. 

В хода на досъдебното производство е установено, че около 10.30 ч. на 22 февруари 2016 г. на паркинга в търговски комплекс "The Mall" в столицата, въоръжените с автомати Иван Петров и Петър Валериев  успяха да откраднат една от пратките, превозвани от инкасо автомобил. 

При грабежа Петров е употребил сила и заплашване спрямо служител в охранителна фирма. Насочил срещу него автомат "Калашников", произвел пет изстрела и го ударил в гърба. Извършителите на грабежа взели платнен чувал с парична сума в левове и друга валута, златни монети и злато (скрап). Общата им стойност възлиза на 400 000 лева.

До съпричастността на 33-годишния мъж към това престъпление и привличането му към наказателна отговорност се е стигнало в хода на разследване по друго дело - убийство в района на езеро Вая през 2019 г., в промишлена зона "Север" в Бургас.

Разследващите са открили оръжието, използвано по време на грабежа, което е било без сериен номер. С него Иван Петров е убил съучастника си Петър. За това престъпление той вече е признат за виновен на първа съдебна инстанция с наложено наказание 18 години "лишаване от свобода" от Бургаския окръжен съд.

Извършителите на грабежа в столичния търговски център са били разкрити в резултат на сравнителен анализ на гилзите, открити на местопрестъпленията в София и Бургас и биологичен материал.

Предстои внасянето на делото в съда.