Районната прокуратура в Асеновград привлече като обвиняем изпълнителния директор на "Лъки инвест" Атанас Марински за допуснато замърсяване на водите на реките Юговска и Чепеларска, съобщиха от държавното обвинение.

Марински ще отговаря за това, че на 21 февруари 2020 г., в землището на град Лъки в съучастие, като извършители, с Румен Караисенов, отговорник на хвостохранилище, и Любен Васев, управител на хвостохранилище, е допуснал да се замърси водно течение - водите на река Юговска и река Чепеларска, чрез изтичане на цианиди - свободни, в реката и с това ги е направил опасни за хора, животни и растения, както и негодни за ползването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

Първоначално по настоящото досъдебно производство, на 23 февруари т.г. Районната прокуратура в Асеновград привлече като обвиняеми Румен Караисенов и Любен Васев. В хода на продължилото разследване обаче бяха събрани нови факти и обстоятелства за повдигане на обвинение по същото дело и спрямо изпълнителния директор на "Лъки инвест" АД.

Делото е взето под специален надзор на Апелативна прокуратура - Пловдив и Окръжна прокуратура - Пловдив.

Спрямо обвиняемия Атанас Марински е определена мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 10 000 лева. Другите двама обвиняеми също са пуснати от ареста срещу парични гаранции от по 5000 лева.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което са обвинени, е "лишаване от свобода" от една до пет години и глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.