Районната прокуратура в Кърджали привлече като обвиняеми петима мъже за унищожаване на чужда собственост в няколко кърджалийски села, съобщиха от държавното обвинение.

Д.Х., на 23 г., М.А., на 21 г., Е.М., на 29 г., Б.Р., на 27 г., и Г. М., на 20 г. са обвинени за това, че на 29 октомври в съучастие, като съизвършители, са унищожили противозаконно чужди вещи, а именно:

  • в с. Житница, общ. Черноочене са счупили стъкла на сградата на кметството,
  • в с. Дядовско, общ. Черноочене са повредили входна двукрилна врата на сградата на бившето училище „Иван Вазов“
  • в с. Минзухар, общ. Черноочене са счупили стъкла на входна врата и стъкла на прозорци на сградата на кметството
  • в с. Средново, общ. Черноочене са повредили входна врата на офис на физическо лице

Петимата обвиняеми са били задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР, след което спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 1 000 лева.

В Районната прокуратура в Кърджали е образувано отделно досъдебно производство и за унищожаване на чужди вещи в Черноочене. 

Палежите и погромите над административни сгради, производствени цехове и автобуси бяха извършени в нощта на понеделник срещу вторник в общината. Над 100 стари автомобилни гуми са били подредени и след това запалени по главната улица на Черноочене. Най-много са били струпани около дървена барака, в която се помещава отдел "Местни данъци и такси" и Общинската избирателна комисия. Потрошени са стъклата на много кметства. Повредени са били дори училищните автобуси, които не са могли да потеглят сутринта и децата не са били извозени до училищата.

От държавното обвинение допълниха, че в момента по досъдебното производство се извършват активни процесуално-следствени действия за установяване на авторството на деянията и няма повдигнати обвинения.

Срокът на разследването по досъдебните производства е двумесечен.