Прокуратурата е повдигнала обвинения за 4 престъпления срещу разследващия полицай от Първо РПУ в Благоевград Розалина Кьосева, която бе задържана вчера приспецоперация на прокуратурата и отдел "Вътрешна сигурност" на МВР, съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й, по случая се работи активно от 4 месеца.

Пред Dir.bg Арнаудова обясни, че срещу Кьосева, която е дъщеря на началника на "Охранителна полиция" в Благоевград Георги Кьосев, са повдигнати обвинения за изнасяне на поверителна информация и предаването й на лишен от свобода; за престъпление срещу правосъдието; за документно престъпление и лично укривателство.

Затворникът, на когото Кьосева помагала, е приятелят й Владимир Б., известен в Благоевград като Владо Боклука. След като станало ясно, че е издадена европейска заповед за арест на Владимир Б. от Гърция във връзка с негова 6-годишна присъда, дознателката го информирала за нея, след което той се скрил, а тя му носела редовно храна.

"Давала му е информация и за следователи, съдии, прокурори и надзиратели в затвора и техните семейства. Докато той лежал в Софийския централен затвор, заплашвал надзирателите и се наложило да бъде преместен в Бобов дол", допълни говорителят на главния прокурор.

Розалина Кьосева изтеглила и потребителски заем в размер на 25 000 лева, като парите отново дала на Владо Боклука. Освен това пет пъти в качеството си на разследващ полицай, Кьосева заявявала, че ще извършва с затворника процесуално-следствени действия, за да се среща нерегламентирано с него в стая за разпити, където няма камери.

Вчера е била претърсена килията на Владимир Б. в затвора, където е открит мобилен телефон, чрез който двамата са си говорили.

Вчера бащата на Розалина - Георги Кьосев е бил отведен за разпит, след който е освободен, тъй като по закон той може да откаже да дава показания срещу дъщеря си. Румяна Арнаудова уточни, че началникът на "Охранителна полиция" не е бил задържан, а е отведен до полицията в Благоевград в качеството му на свидетел.