По-голямата част от децата, с чиито здравни книжки е била източвана НЗОК чрез предоставяне на фиктивни дентални услуги, са били от малцинствата. Те нямат регистрация в София. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата на градския прокурор Емилия Русинова и директора на СДВР Георги Хаджиев, предаде БТА.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че са повдигнати обвинения на петима стоматолози, източили над 120 хил. лева от Здравната каса с помощта на двама помагачи, единият от които компютърен специалист. През 2015 г. служител при един от зъболекарите започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни от Ямбол. След това лично му съдействал да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало извършване на прегледи и дентални манипулации на тези пациенти. Неверни данни са подавани до 2018 година.

Прокурорката обясни, че към момента са изследвани над 1200 амбулаторни листа, в които е имало попълнена невярна информация. По разследването е установено още, че децата не са посещавали зъболекарските кабинети, нито техните родилите.

Русинова подчерта, че кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан.