Специализираният наказателен съд осъди на общо 5 години затвор двама от задържаните при разбиването на канала за оръжие от завод "Арсенал". 

Б.Х. и А.Д. бяха признати за виновни за участие в престъпен сговор и за държане на огнестрелни оръжия в големи размери, след като бяха задържани на 4 декември 2018 г. в района на Стара Загора. 

Тогава бяха открити и иззети 17 автомата „Калашников“, 15 пистолета „Макаров“ и 12 броя цеви за същия пистолет. В хода на разследването бе установено, че оръжията са произведени в завод „Арсенал“ в Казанлък, а двамата мъже ги продавали на цена от по 1400 евро.

Установено е, че те имали възможност да доставят голямо количество автомати, които били използвани от българските спецчасти. С цел конспиративност, осъдените избягвали комуникацията по телефон, а всяка следваща среща между членове в престъпното сдружение се договаряло на предшестващата такава. Престъпната дейност е неутрализирана със съдействието на служител на МВР, който се е представил за клиент и е успял да закупи автомати „Калашников“ и пистолети „Макаров“ със заглушител.

От назначените по досъдебното производство балистични експертизи е установено, че всички оръжия са годни за употреба по предназначение.

Двамата задържани са се споразумяли с прокуратурата, като наложените им ефективни присъди от 3 и 2 години, незабавно са приведени в изпълнение от прокурор при Специализираната прокуратура. Осъдените изтърпяват наказанията си в Софийския затвор.