Тежки присъди получиха трима от нападателите на 72-годишната Марийка Илиева, сестра на Кирил Рашков, съобщава в. "24 часа".

Магистратите оправдаха напълно единият от обвиняемите Александър Данев, но признаха за виновни Йордан Станчев като помагач, който получи 7 г. затвор, Марин Петров като извършител -12 г. ефективно, и Александър Кочев като помагач и подбудител - 9 години . Тримата трябва да платят на баба Марийка близо 450 000 лева за задигнатата от нея плячка, изразяваща се в пари, злато и скъпоценности.

Сестрата на Цар Киро си тръгна по обяд от съдебната зала и не чу присъдата. През цялото време тя гледаше с отвращение крадците, които я пребиха и ограбиха на 27-и срещу 28 май 2017 г. в къщата й в пловдивското село Йоаким Груево.

Йордан Станчев бил далечен роднина на ограбената. Според обвинението в нощта на нападението той не е влизал в дома на Марийка, а бил отвън в колата и чакал извършителите Марин Петров, Александър Кочев с плячката. Те били с маски, удряли с юмруци бабата, вързали й ръцете и очите и я проснали на земя Първо пребили 46-годишния племенник на Марийка, а след това зашеметили и нея. Започнали да ровят и открили богатствата й в кутии от шоколадови бонбони. Били пълни със златни монети, кехлибарени топчета, синджири с висулки, златна корона с червен камък по средата, гердани, обеци, пръстени. Имало 40 златни английски лири и френски наполеони. Част от заграбеното продали в заложна къща.

По време на съдебните заседания купувачът обясни, че златните монети, които му предложили, били с много висок карат - 21,66. Никой от тримата не се призна за виновен. Решението подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.