В Районната прокуратура в Стара Загора е образувано досъдебно производство за бягството на затворника, който излежава присъда в Затворническо общежитие от открит тип към затвора в града.

Преди няколко дни е бил на дело в София, където е разбрал, че го грозят още присъди. Вероятно това е мотивът му да избяга.

През вчерашния ден лишеният от свобода Абдо, който е роден през 1991 година в Сирия, със статут на бежанец и пребиваващ в България от 2018 година, се е отклонил и не се е завърнал от работен обект. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова. "Днес в публичното пространство се появи информация, която не отговаря на действителността", посочи тя и подчерта, че затворникът не е избягал, а се е отклонил.

Мъжът е осъден през 2021 година за това, че е склонил трето лице да извърши грабеж на сумата от 1440 лева, обясни Павлова. Присъдата му е в размер на година и половина "лишаване от свобода", като е зачетен и предварителният арест, който е от януари т.г. Приведен е и е пребивавал в затворническото общежитие от открит тип "Верея" в Стара Загора, като от 3 октомври работи доброволен неплатен труд на работен обект, който е в неохраняемата част на общежитието, коментира още Мария Павлова и допълни, че затова му е проведен инструктаж.

"На такива обекти работят лишени от свобода, които са със среден към нисък риск, поради което те излизат и се връщат от там без охрана", уточни тя. По нейните думи вчера около 14:00 часа е констатирано, че при прибиране на групата от такъв обект, сирийският гражданин не се е завърнал. "Незабавно са уведомени началникът на общежитието, командира, началника на затвора, създадена е съответната организация, започнало е незабавно издирване, създаден е кризисен щаб, уведомени са Главната дирекция "Изпълнение на наказанията", Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и лицето е обявено за общодържавно издирване. Искам да успокоя гражданите, че не съществува никакъв риск и се надяваме, че в най-кратък срок лицето ще бъде установено и задържано", каза още Павлова.

Върви и проверка по заповед на Главната дирекция "Изтърпяване на наказанията", резултатите от която ще излязат до десет дни. Свалят се и записи от камери.

Мария Павлова коментира, че затворникът не е показвал поведение, което да предполага подобна проява. "Данните, които съществуват за него в досието, са, че откакто пребивава в България работи като фризьор и е имал салон в Харманли", посочи тя.

"В общежитие от открит тип затворниците живеят при увеличен надзор и охрана. Те обаче имат право да работят на външни обекти, имат право на отпуски, на самостоятелно излизане до външни болнични заведения, не подлежат на постоянна охрана", коментира директорът на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Ивайло Йорданов. За конкретния затворник няма данни за проблемно поведение посочи още той.

Над 800 затворници в страната изтърпяват наказанието си в такъв тип затворнически общежития.