Пловдивският окръжен съд остави в ареста 15-годишния Исмаил Асан и 17-годишния Митко Асенов за жестокото убийство на 41-годишен мъж в Асеновград, извършено на 26 май - в деня на изборите. 

Пред магистратите Митко се опита да прехвърли вината за чудовищното убийство на Исмаил, като заяви, че именно той, след като са пили, е нападнал жертвата, а той се е опитал да ги разтърве.

Няма достатъчно доказателства за извършване на убийството, както и че двамата са действали и извършили грабеж. Доказателствата са разнопосочни. Исмаил е бил пиян, пил е в парка. Той не е разбира какво прави", посочи адвокат Карадимов в полза на клиента си.

И двете момчета поискаха да останат под надзор в Детска педагогическа стая, което не бе уважено от съда.

Съдиите бяха категорични, че е доказано авторство на деянието. Двамата извършители има опасност да се укрият и да извършат ново престъпление.Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд Пловдив. Прокурор Галина Минчева уточни, че 15-годишният Асан има редица криминални прояви зад гърба си, въпреки крехката си възраст. Извършвал е кражби, грабеж, а сега и убийство, сочи справката от Детска педагогическа стая. По-големият Митко, също има кражби, но не е осъждан.

Убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата и особена жестокост. При аутопсията е установено, че убитият мъж е със счупена подезична кост. Освен това в белите дробове на починалия е имало кръв от счупването на носа. Установено е, че докато Асан е убивал жертвата си, Митко безучастно е стоял встрани и е гледал. Не се е опитвал да го спре.

Двамата, освен, че са откраднали 3 лева от жертвата си са взели ключа и чипа от апартамента и кооперацията на убития. Отключвали са апартамента и са влизали вътре, но не е ясно дали от там са задигнали нещо. Опитали са се да заблудят разследващите, като са казали, че намерените ключ и чип са на бабата на Асан.

Двете момчета са срещнали мъж на 41 години от турски произход. Той бил на гости на брат си, където празнували, След вечеря, жертвата тръгнала да се прибира, но по пътя го срещнали двете момчета. Исмаил и Митко го нападнали и му отмъкнали чантата в която имало 3 лева. Удряли жертвата си в лицето и избягали. При побоя двамата счупили носа на мъжа и го съборили на земята, разказа пред журналисти прокурор Галина Мичнева.

Исмаил Асан и по-големият Митко Асенов си купили бутилка алкохол. След това се върнали отново на мястото, където пребили мъжа. По-малкото момче си събуло обувките и започнало да скача със все сила по главата на жертвата, а след това започнал да я души. Случаен свидетел на случилото се, спрял водач на такси и разказал какво се случва. Двамата изумени от жестокия побой се обадили на 112. Веднага била изпратена полицейска кола и екип на спешна помощ.

Лекарите обаче само констатирали смъртта на мъжа.