Специализираният наказателен съд остави в ареста бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. Съдиите се мотивираха, че има опасност той да повлияе на свидетелите и да извърши ново престъпление, но няма опасност да се укрие. Освен това В мотивите си магистратите заявиха, че от показанията на свидетелите и доказателства по делото има обосновано предположение на съпричастността към обвинението. 

По-рано защитата на бившия екоминистър поиска мярката му за неотклонение "задържане под стража" да бъде изменена в по-лека.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от днес. Ако решението бъде обжалвано, съдебното заседание ще се гледа на 25 февруари.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев остана доволен от определението на съда. Според него към настоящия момент няма нови обстоятелства, които да налагат изменение на наложената мярка на Нено Димов - "задържане под стража".

От своя страна адвокат Ина Лулчева, подзащитник на Нено Димов, заяви, че ще обжалва определението на съда. Според нея това е показало, че прокуратурата не се налага да работи по мерките, а съдът й върши работата. Прокуратурата не посочи нито една сериозна основа, на която се продължава задържането на Нено Димов, изтъкна адвокат Лулчева.

По думите й прокуратурата посочила декларативно, че щяло да има още разпити на свидетели, други действия или обвиняемият да им въздейства. В този вид на процеса защитата няма участие, защото се развива на база на декларациите на прокурора, които съдът безкритично, каза още адвокат Лулчева.

Тя посочи, че от един месец нищо не се правело по делото и нямало да се разпитват свидетели, защото Нено Димов е обвинен за действия като министър, а те се вършат с правни актове.

"Все повече се създава впечатлението, че при невъзможността да се реагира адекватно на едно положение се хвърля една изкупителна жертва, за да се каже, че са взети всички мерки. Това е случаят", каза още адвокат Лулчева.

Припомняме, че според прокуратурата категорично се установява, че министърът на околната среда не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир "Студена", с което допринесъл за недостиг на вода за питейни и битови нужди за населението на Перник.

В началото на годината бившият екоминистър бе задържан за 24 часа. По-късно в дома му бяха иззети документи, в които имало доказателства за извършени престъпления.