20-годишният Андон Огнянов, който през пролетта на миналата година причини катастрофа с четирима загинали край Пловдив, ще лежи в затвора 6 години и 8 месеца, а книжката му ще бъде отнета, реши Окръжният съд. Първоначално младият мъж получи присъда от 10 години лишаване от свобода, но тъй като се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура, наказанието му беше намалено с една трета, както изисква законът.

На 27 март 2019 г. Огнянов влязъл с БМВ-то си в насрещното движение на разклона за село Скутаре със 109 км/ч и се забил във фиат с четирима пътници. Загинаха братя от Кърджалийско, синът на единия и племенникът му - на възраст между 28 и 54 г.

Снимка: plovdiv24.bg

"Много съжалявам за това, което се случи. Не съм го искал. Още съм в голям шок. Цял живот няма да го забравя, не го пожелавам на никого", каза пред съда подсъдимият, който беше признат за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост.

В съда стана ясно, че младежът е с чисто криминално минало и добри характеристични данни, работел е в чужбина, за да помага за болния си баща, който е с ампутирани крака в инвалидна количка. Шофьорската си книжка изкарал именно там - в Кипър, но тя не е била валидирана за България. Освен това е санкциониран три пъти за нарушения на пътя.

Роднините на жертвите, които искаха максимална присъда, не останаха доволни от присъдата. На излизане майката на единия младеж, загинал при инцидента, припадна.

Майката на Андон обаче заяви, че съчувства на близките, но детето й не е искало да причини такава трагедия. Самият той беше със счупен крак и множество други травми след катастрофата.