Открити са всички картини без една, откраднати от къща в центъра на столицата, съобщиха от МВР. Сигналът за кражбата бе подаден вчера.

"Общо 13 са откраднатите картини от дома на наследник на Майстора. 12 са открити, още една се издирва", каза директорът на СДВР ст.комисар Георги Хаджиев.

Вижте картините >>

Той поясни, че по случая работят разследващи екипи на ГДНП, СДВР и Второ РУ. На този етап са установени и задържани двама извършители на престъплението, които от години се занимават с търговия с културно-исторически ценности.

По-рано през деня бе съобщено, че са открити 10 от откраднатите картини от къща в София, сред които на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров - Ди Киро.

Снимка: МВР

Предстои задържането на още двама, които са от активния криминален контингент по линия на кражбите.

Купувачът на една от крадените картини на Майстора е занесъл лично в полицията платното. Други 9 са били открити в антикваря Божидар Нейков, а още 2 в друг търговец на картини, известен като Наско Дългия.

Засега само една картина не е открита, както и античната пишеща машина.

По думите на гл.инспектор Ангер Папалезов - началник сектор "Престъпления с културно-исторически ценности" в ГДНП, за картините са били платени над 10 000 лв., предстояло е доплащане. Той се въздържа от коментар, свързан с автора на все още издирваната картина, с оглед да не бъде затруднено разследването.

Районният прокурор на София Ради Димов уточни, че в утрешния ден материалите по делото ще бъдат докладвани в СРП и ще се преценява повдигането на обвинения.

В следобедните часове платната бяха изнесени от адрес в София, собственикът им Павел Антонов, наследник на Майстора, се надява скоро те да се върнат на стените на в дома му.