Върховният касационен съд потвърди 3-годишната ефективна присъда на 26-годишния Георги Г. от Варна, който преди 6 години блъсна и уби на място 62-годишния д-р Людмил Савов пред входа на Университетската болница "Света Марина" в морския град.

Върховната инстанция потвърдипостановеното от Апелативния съд наказание "лишаване от свобода" за срок от три години, но намали срока на лишаване от право на управление на моторно-превозно средство от подсъдимия от пет на четири години.

Георги Г. е признат за виновен за това, че на 12 август 2015 г. пред входа на УМБАЛ "Света Марина" при управление на лек автомобил "Рено" нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на 62-годишния пешеходец - нефролог от болничното заведение, който отивал на работа.

В хода на разследването било установено, че младият мъж управлявал автомобила си със скорост, значително по-висока от максимално разрешената. Със 113 км/ч Георги Г., тогава на 20 години, навлязъл в лентата, предназначена за ляв завой и за влизане в лечебното заведение рязко завил волана наляво и дръпнал ръчната спирачка. Загубил контрол върху колата, тя се завъртяла, качила се на тротоара и ударила пешеходеца, който се движел там.

Условната присъда, наложена от първоинстанционния съд, е протестирана от прокуратурата. В съдебното заседание, представителят на Апелативна прокуратура-Варна подчерта, че вместо като млад водач да прояви повече внимание, да съобрази движението на множество автомобили и пешеходци в района, Георги Г. подходил неразумно и предприел рискови действия. След анализ на всички доказателства, въззивната инстанция отмени освобождаването на подсъдимия от изтърпяване на наказанието и измени присъдата, решавайки той да бъде ефективно лишен от свобода.

Последвалата жалба от страна на подсъдимия доведе до разглеждането на делото във Върховния касационен съд, който окончателно потвърди ефективното наказание и приведе в сила изпълнението на присъда.