Окръжният съд в Разград наложи наказание от пет години лишаване от свобода на подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие, съобщиха от съда.

Той е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от пет години. Подсъдимият трябва да плати и разноските по досъдебното и съдебното производство, както и възнаграждения на адвокатите на частните обвинители, като общата сума е над 13 700 лева.

Съдебният състав е признал 51-годишния подсъдим за виновен, че през септември 2018 г. на пътя Разград - Попово, близо до басейна на "Пътконсулт", при управление на товарен автомобил, с прикачено към него полуремарке, по непредпазливост е причинил смъртта на двама души и телесни повреди на други седем.

В същия ден, около 10.00 ч. сутринта, камионът, натоварен със слънчоглед, пътувал от Благоево за Разград. След десен завой навлязъл в насрещната лента и ударил странично микробус. От удара бусът се обърнал в отводнителен канал край пътя. В него пътували 18 души - шофьорът и 17 пътници, пенсионери от силистренското село Страцимир, които отивали на фолклорен събор в поповското село Садина.

Веднага след катастрофата всички били откарани за преглед в разградската болница. Вследствие на тежките травми двама от пострадалите починали по-късно, а седмина получили средни телесни повреди.

В съдебната зала държавното обвинение е пледирало за присъда от седем години "лишаване от свобода", като е посочило, че това е емблематичен случай, в който водеща е не генералната превенция, а индивидуалната такава.

Според съда шофьорът на камиона е нарушил законови разпоредби, като се е движел с превишена скорост.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест.