Ще обжалваме пред Върховния административен съд и пред Комисията за защита от дискриминация новата заповед за задължителен зелен сертификат за дейности на закрито. Изискванията в тази заповед са невъзможни за изпълнение и тя е неизпълнима. Това заяви председателят на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова пред медиите днес относно заповедта за задължителен "зелен сертификат" на закрито, която влиза в сила от утре.

Настояваме служебният министър на здравеопазването да отмени заповедта, тъй като е незаконосъобразна. При 20% ваксинирано население тази заповед ще бъде неработеща, добави Манолова.

Тя беше категорична, че заповедта е несправедлива спрямо българските граждани и фирми.

Не е ясно защо наличието на антитела или на клетъчен имунитет не е основание за издаване на зелен сертификат. Не е ясно защо хората, които не могат да се ваксинират по здравословни причини, не са изключени от обхвата на заповедта. Ваксинираните също могат да се заразят и да заразяват други лица, каза Манолова и добави, че стотици хора, лежали в болници, както и такива с много над нормата антитела, не могат да си извадят зелен сертификат през системата.

Политическият лидер подчерта, че "Изправи се.БГ" атакува самата администрация на зеления сертификат, тъй като данните за пациентите в системата не отговарят на реалния им статус относно COVID-19.

PCR-тестове, количество антитела, лечение в болница, регистрация в РЗИ не се отразяват в системата и създават за хората усещане, че тя е с неверни данни, коментира още Мая Манолова.

Ваксините са безплатни, но тестовете не са и това силно би ограничило полагането на труд за много българи в различни сектори. Заповедта противоречи на основни граждански права, заложени в българската Конституция, включително ограничава правото на свободно движение, допълни Манолова.

Тя обясни, че заповедта противоречи и на текстовете в Наказателния кодекс. Например, липсва дефиниция за "особено тежки нарушения".

Това налага допълнително тълкуване и разнопосочно прилагане на тези текстове в заповедта, каза Манолова.

Заповедта няма как да постигне ограничаване на заразата. Напротив, ще създаде допълнително разделение и напрежение в обществото, категорична беше тя.

ГЕРБ са последните, които имат моралното право да говорят. Ние не сме забравили умиращите пред болници хора и липсата на информационна кампания за ваксиниране по време на управлението им. Да не използваме ситуацията за политически и партийни дивиденти, нека да помислим за хората и бизнеса, каза още Манолова и добави, че ваксинацията е провалена още в самото ѝ начало от неадекватното поведение на правителството на ГЕРБ.