Рекорден брой дела срещу съдии, следователи и прокурори е завел Емил Милев - Крокодила. Това съобщи съдия Галя Георгиева от Апелативния специализиран съд на обучителен семинар на тема "Антикорупция и отнемане на незаконно придобитото имущество".

Най-често Крокодила, който нашумя със серия магистрални въоръжени грабежи, претендира, че магистратите трябва да понесат отговорност за обида и и клевета, които му нанесли докато работят по делата му и събират доказателства. Така един от най-известните магистрални обирджии е подал около 840 жалби, а съдът е образувал дела.

През юни Емил Милев беше осъден на 17 години и 6 месеца затвор при строг режим за участие в организирана въоръжена престъпна група за отвличания, грабежи и палежи. Освен с магистралните грабежи в криминалните среди, Крокодила е познат и в магистратските кръгове именно с това, че не пропуска случай да настоява, че правата му са нарушени. Почти няма човек, работил по негово дело, срещу когото да няма жалба.

"След като съдът образува делото, съответният съдия или прокурор трябва да си направи отвод", обясни причината за многобройните дела от един и същи подсъдим Галя Георгиева.

Въпреки функционалния си имунитет, с какъвто са защитени магистратите, съдът допуска за разглеждане претенциите на Крокодила и в крайна сметка съдебната система се занимава с всяко негово тълкуване на "обида" и "клевета".

Двойно увеличение на делата за корупция по високите етажи отчете зам.-председателят на спецсъда Пламен Панайотов. От 25 дела през 2018 година, през тази те са 50. Причина за честите отлагания на част от мегаделата пък се оказаха двайсетина адвокати. Това посочи и съдия Вилислава Ангелова. Защитниците са едни и същи и се въртят по повечето големи процеси в Специализирания съд. Става дума за адвокатите по дела като КТБ и EVN, процесите срещу Миню Стайков, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Митьо Очите и други. Това, че нямат свободни дати, често блокира работата на съда и бързината на процеса, уточниха съдиите.