Окръжният съд в Монтана отхвърли иск на голяма търговска верига срещу бившата служителка М.Р.Ц. за 50 000 лева, искани от дружеството като обезщетение за кражба на 483 326 лева от оборота на хипермаркета в Монтана на 10 май 2018 година.

Това е най-големият обир в Монтана, извършван от години.

На 10 май 2018 г. сутринта 39-годишната жена, която заемала длъжността "обслужващ магазин/служител филиал", предала на мъж, представил се за охранител от инкасиращата фирма, седмичния оборот на магазина в Монтана в размер на 483 326.44 лева. По-късно било установено, че лицето, получило сумата, не е служител на инкасиращата фирма.

Според иска на "Кауфланд България" М.Р.Ц. е била материално отговорно лице, обучено да борави с парични средства, но не е изискала разписка от представилия се за охранител, с което е нарушила правилата за предаване на касовата наличност и носи пълна имуществена отговорност за изчезването на седмичния оборот.

Пред съда бившата вече служителка на дружеството заяви, че не е виновна за липсата на сумата, а това е станало в резултат на престъпление, извършено от друго лице, за което е образувано и досъдебно производство.

След като се запозна и анализира доказателствата по делото и обсъди доводите на страните съдът отхвърли иска на "Кауфланд България" като неоснователен.

Според магистратите М.Р.Ц. е била материално отговорно лице, имала е достъп до главната каса на магазина и на 10 май е трябвало до предаде на служител на инкасиращата фирма седмичния оборот, но освен нея до касата са имали достъп още четирима служители на фирмата.

По делото не е представен протокол, че на 10 май М.Р.Ц. е приела сумата, поради което и не може да носи отговорност за липсата им. Освен това, според съда, документ от районното управление на МВР в Монтана за образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за отнемането с измама на седмичния оборот на "Кауфланд", показва, че липсата на парите в касата се дължи на престъпление и това изключва вина на материално отговорното лице.

Затова окръжният съд отхвърлил иска на "Кауфланд България" срещу бившата им служителка за обезщетението от 50 000 лева, а вместо това присъдил на фирмата да плати на М.Р.Ц. разноските по делото в размер на 1500 лева.