Лют спор между прокурор и адвокат се случи в съдебната зала на Окръжния съд в Пловдив, който гледаше мярката за неотклонение на дъщерята на Кирил Рашков - Цар Киро, Събка Рашкова, съобщи Plovdiv24.

Причината бе предназначението на 2-та килограма хероин, с които 47-годишната дъщеря на Цар Киро бе задържана с Пловдив. Според обвинението, повдигнато на Събка Рашкова, на 24 февруари в Пловдив тя е държала с цел разпространение малко над два килограма хероин - 2054,68 гр., на стойност 184 921,20 лева. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Дрогата е била скрита в специален колан около кръста на жената.

В зависимост от това дали извършеното престъпление може да получи квалификация "държане на наркотици" или "държане на наркотици с цел разпространение", степента на наказанията е различно.

Според защитата няма никакви доказателства, че хероинът, намерен у Събка Рашкова, е предназначен за разпространение. "Не казваме, че е за лична употреба, но не казваме, че е за разпространение", коментира адвокатката.

Подобни изказвания предизвикаха гнева на прокурора, който заяви: "За какво ѝ е са два килограма хероин, ако не за разпространение. Няма данни тя да е наркозависима. Обикновено наркоманите си вземат по 2, 3 или 5 грама. Тук става въпрос за хиляди дози! Какво ще го прави този хероин - кекс ли ще си направи или баница?".

В крайна сметка съдът взе страната на обвинението и остави дъщерята на ромския лидер за постоянно в ареста.

Според съда е налице обосновано предположение за авторството на деянието, липсват данни обвиняемата да се укрие, тя има постоянен адрес и семейство. Според магистратите налице е опасност при мярка, различна от задържане под стража, обвиняемата да извърши престъпление. Освен това съществува възможност, при по-лека мярка, обвиняемата да повлияе върху други лица, защото не е установено още откъде е, и за кого е предназначен хероинът.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд - Пловдив.