Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, което Нася Ненова заведе срещу мъчителите си по време на СПИН процеса в Либия. По този начин остава в сила решението на Апелативния съд София, с което либийските граждани са осъдени да платят 500 000 лева обезщетения на Ненова.

Според върховните съдии Марио Първанов, Илияна Папазова и Майя Русева първите две инстанции са анализирали правилно законодателството на Либия при преценката на решението си. В казуса няма съществен правен проблем, който да налага произнасяне на ВКС, предаде БНТ.

Отбелязано е, че Гражданският кодекс на Либия предвижда, че когато няколко лица са отговорни за вредата, тяхната отговорност е солидарна. Обезщетението в либийското гражданско право обхваща както имуществени, така и неимуществени вреди. Споменава се още, че и Ислямското религиозно право Шериат приема и урежда обезщетение за вреди, настъпили поради прегрешение по отношение свободата на трето лице, честта му, репутацията му, социалното му положение или финансовия му статус.

Освен това по делото детайлно е установено на какви мъчения е била подлагана Нася Ненова. Била е държана при унизителни условия и това е установено и от Комитета по правата на човека.

През май миналата година Софийският апелативен съд осъди деветимата либийски мъчители на Нася Ненова.

"Изтезанията са включвали бой с пръчки по тялото и по стъпалата, бой с кабели, увисване на ръце, стоене на един крак, пускане на ток през тялото, заплашване от разкъсване от кучета, заплаха за семейството ѝ. Ищцата е била държана в изолация, без контакт с останалите задържани, не ѝ е бил осигурен адвокат, нито е имала възможност да се свърже със семейството си. От побоя трудно ходела, ръцете и краката ѝ са били подути, направила е и опит за самоубийство. Не е имала възможност да се свърже с българското посолство, да помоли за помощ, нито да подаде жалба срещу условията в които е държана", пишеше в решението на апелативния съд.

Именно след изтезанията Ненова е направила пълни самопризнания, на които почиваше и обвинителния акт срещу нея. Съдиите бяха категорични, че всеки от деветимата ответници по делото е имал различна роля в изтезанията, на които е била подложена медицинската сестра, но отговорността им е солидарна.

Отделно, деветимата мъчители са осъдени да платят и 26 617 лева на Ненова за пропуснати доходи от задържането ѝ на 9 февруари 1999 г., до освобождаването на 24 юли 2007 г.

Медицинските сестри Нася Ненова, Кристияна Вълчева, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж, бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 година и останаха в либийските затвори общо 2755 дни. Те бяха обвинени през 2000 година в умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията. Шестимата бяха осъдени на смърт, но след това присъдата бе заменена с доживотен затвор. През 2007 г. те се завърнаха в България, където бяха помилвани от тогавашния президент Георги Първанов.

След Ненова и Червеняшка успя да осъди мъчителите си за същата сума.