5000 лева обезщетение иска кметът на Стара Загора Живко Тодоров от свой съгражданин, нарекъл го "смешник" във Фейсбук, съобщава БНР. Това се разбра на първото заседание по делото на Тодоров срещу 26-годишния Иван Киров.

Причина за тъжбата на Тодоров са два коментара на подсъдимия под публикация в "Група за истината за Стара Загора" в социалната мрежа от 15 август миналата година. В единия Киров е написал "Щото тоя смешник дори не е в града...", а във втория - "Крадоха, копаха, ср.ха и си тръгнаха после пак го изберете".

Кметът Тодоров обаче приел коментарите като обидни и клеветнически твърдения, които довели до промяна физическия му и психически статус, а мислите му били "обсебени от анализ на верността на написаното вместо към позитивното решаване на проблемите на Общината ни".

"Използването на жаргона "смешник" цели охарактеризирането ми като лек, комичен човек, когото не можеш да приемеш сериозно. Напротив на това – множеството от хората ме приемат като сериозен и отговорен, отдаден на работата си и проблемите на града и общината човек. Сам за себе си имам същата оценка. Изразът е лесно запомнящ се и поради това – труден за пренебрегване, като изисква продължителен период за възстановяване на пълноценното усещане за ненакърнени чест и собствено достойнство, както и изчистване от мисленето на читателите на съмненията относно вида който му представя", пише в тъжбата си кметът.

Пред съда адвокатът на кмета Светослав Миневски заяви, че клиентът му е склонен на извънсъдебно споразумение. Адвокатът на подсъдимия Иван Киров - Станимир Ченалов, обаче отказа споразумение.

"Не смятаме, че е необходимо постигането на такова, тъй като самата дума "смешник", проверете в официалното издание на Българския тълковен речник, не е обидна дума. Това, че някой я възприема като такава, е негово мнение", каза той.

Следващото заседание по дело е на 4 април. Общо четири са образуваните към момента в Районен съд дела по тъжби за обида и клевета на Живко Тодоров. Всички те са за коментари във Фейсбук.