Софийскаjd градска прокуратура даде на съд кмета на пернишкото село Дивотино за укриване на данъци в особено големи размери, съобщиха от държавното обвинение.

Румен Сергиев е предаден на съд, затова, че преди десет години е укрил данъци в размер на 833 297,95 лв., от които 555 531,97 лв. дължим данък и 277 765,98 лв. дължим корпоративен данък. 

Това станало с много фалшиви документи, в които дивотинският кмет отразявал сделки, без те да са реално осъществени.

След това, при подаване на изискуемите от закона декларации пред НАП, Сергиев 24 пъти подал неверни данни и по този начин ежемесечно намалявал размера на дължимия към фиска данък добавена стойност, както и дължимия за съответната година корпоративен данък.

В тригодишния период от 2008 до 2011 година Румен Сергиев бил едноличен собственик и управител на търговско дружество, занимаващо се с вътрешна и външна търговия, посредническа маркетингова, рекламна, информационна и издателска, туристическа, транспортна, строителна и селскостопанска дейност, хотелиерство и ресторантьорство.

Кметът е с взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв.

Ако бъде признат за виновен, Сергиев може да получи наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 8 години и "глоба" от 5 хиляди до 20 хиляди лева.