Районният съд в Пловдив осъди на 3 години затвор мъж, който на 24 септември м.г. нападнал и опрял нож в гърлото на непозната жена на улицата, съобщи "Трафик Нюз".

Пловдивчанката била спасена от кучето си - йоркширски териер, което била извела на разходка.

Около 19.30 часа жената, която работи като медицинска сестра, и домашният й любимец се движели по велосипедната алея на бул. "Марица - Юг" зад Хуманитарната гимназия в града под тепетата. В този момент от храстите край алеята изскочил мъж, който държал в лявата си ръка нож. Той притиснал с дясната си ръка жената близо до тялото си, опрял острието на ножа в областта на шията и изкрещял: "Аз ще те убия".

Шокираната жена успяла единствено да извика на кучето си - "Дръж!". Въпреки че е от най-дребните породи, йоркито, вярно на стопанката си, се хвърлило с лай към мъжа. Той пуснал жертвата си, но успял да я пореже на няколко места по ръката с ножа. Веднага след това побягнал, но продължил да й се заканва с думите: "Аз ще те убия рано или късно!".

Уплашена пострадалата започнала да вика за помощ, но наоколо нямало никой, който да се отзове. Тя се прибрала вкъщи и подала сигнал на тел. 112. След това почистила сама порезните рани на ръцете си. Три дни по-късно полицаи успели да издирят нападателя и да го задържат, а жената го разпознала.

Въпреки че мъжът е диагностициран с "Диссоциално разстройство на личността", съдебно-психиатрична експертиза показала, че той е адекватен и можел да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Районните магистрати го осъдиха на 3 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим. Нападателят вече е осъждан 12 пъти - основно за престъпления против собствеността , като последното наказание му е наложено за осъществен грабеж и то при употребата на сила спрямо пострадалото лице. Той е лежал и в затвора 2 години преди настоящата присъда. 

Осъденият трябва да заплати и 2000 лева на пострадалата.