Над 6500 са вече иззетите артефакти от офиса на бизнесмена Васил Божков на столичната улица "Московска" №43, съобщиха от прокуратурата.

В хода на извършените през август претърсвания в няколко помещения в офиса са иззети 234 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. При действията по разследването, извършени в периода от 9 до 14 септември са иззети още 82 ценни предмета, сред които и ритони с висока културно-историческа стойност.

Така общият брой на иззетите артефакти достигна 6566, при регистрирани от Божков по реда на Закона за културното наследство общо 212.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

От държавното обвинение разпространиха видео и снимки от проведените действия по разследването в помещения в сградата на ул. "Московска" № 43 в столицата, които се провеждат под надзора на Специализираната прокуратура.