"Приватизацията в голямата си част беше криминален процес". Това каза пред БНР главният прокурор Иван Гешев. По думите му, за да може да се прецени давността на всяка приватизационна сделка, трябва да се разгледа всеки отделен случай.

"От този криминален процес получиха активи и пари много широк кръг от български граждани, които сега имат интерес да се запазят нещата каквито са до момента. И затова се развива тезата, че за трети път се прави проверка на приватизацията, че е изтекла давността, ама няма смисъл".

Разследването на приватизационния процес ще върне в обществото чувството за справедливост, заяви обвинител номер едно и добави, че има и неща, които не могат да бъдат възстановени:

"Надявам се да направят всичко възможно, в рамките на своята компетентност - като част от законодателната власт, за да отвържат ръцете на прокуратурата, за да може да направи пълни, цялостни и компетентни раздледвания, които да дадат на българските граждани справедливост", заяви Гешев.

"От този криминален процес получиха активи и пари много широк кръг от български граждани, които сега имат интерес да се запазят нещата каквито са до момента. И затова се развива тезата, че за трети път се прави проверка на приватизацията, че е изтекла давността, ама няма смисъл", коментира той и добави: "Надеждата ми е, че при обективен анализ на целия приватизационен процес ще направим всичко възможно да възстановим това чувство за справедливост в много по-голям обем, отколкото е в момента".

Гешев посочи, че втората част от работата на прокуратурата ще е да анализира дали е имало вече прокурорски проверки по тези сделки през годините: "И ще установим, ако е имало нарушения от страна на колегите".

"В близките дни чакам първата порция - 100 предприятия - "Кремиковци", ТЕЦ "Бобов дол", и пр. - това са приватизационните сделки с най-големи активи. Прокуратурата ще започне разследване именно на такива сделки. "БГА Балкан" също е такова предприятие. Във всеки един град има информация за продаване на предприятия без пари - например "Полимери", продаден за 4 лева, а хиляди хора са останали без работа", допълни главният прокурор.

На въпрос дали Гешев ще провери работата на своите предшественици, главният прокурор съобщи, че са възложени десетки проверки на различни ведомства, по данните на които ще се направи анализ. Ако има нарушения в институциите, те ще бъдат наказани, увери Гешев.

Къщата в Барселона

"Случаят е предмет на проверка. Знам от колегите, че е изискана информация от испанските власти по линия на международното полицейско сътрудничество. Едва ли мога да ви кажа в реално време всичко, каквото се прави", заяви главният прокурор и уточни, че така биха постъпили и в други случаи: "По всяка друга преписка и по всяко друго производство, няма да има компромис - ще се работи по еднакъв начин".

Гешев заяви, че ще се снемат обяснения и от премиера Бойко Борисов.

"Трябва да се действа по един и същи начин. Независимо дали е проверяван премиерът Бойко Борисов или социално слабо лице. При случая "Къщата в Барселона" ще бъдат разпитани хора, включително и премиерът, както и ще бъде направено разследване на банкови транзакции. Няма как да си позволим двоен аршин, трябва да покажем, че сме обективни", каза още Гешев.

Олигарсите

"ОАЕ ще реши дали ще върне Васил Божков в страната", заяви Гешев и добави: "Ето, Сърбия не желае да върне Цветан Василев". В отговор на въпрос дали обвиненията срещу жената на Божков и сина му не е лично, главният прокурор отговори, че прокуратурата иска задържане, а съда преценява. "Ако няма доказателства, няма как съдът да прецени задържане", каза Гешев. Той сподели, че прокуратурата води война с престъпността. "Един път се губи, друг път се печели, важното е да продължиш", сподели Гешев.

Според него той едва ли би могъл да набележи следващите конкретни стъпки, но може да посочи целите - противодействие на корупцията и битовата престъпност. Като при корупцията на високи нива, прокуратурата не се влияе от партийната принадлежност на обвинените.

На въпрос кои ще са следващите олигарси, дали Христо Ковачки и Валентин Златев, главният прокурор Гешев отказа да назове имена. Той описа олигарсите като две групи.

"Ако говорим за олигарси - има различни типове богати хора. Голямата част от генезиса на българския капитал е с криминален произход. Прокуратурата не мрази богатите, но всички в държавата трябва да спазва правилата - богатите трябва да внасят повече данъци. Не може да караш скъпи коли, да си първи по светски партита, а да не си внесъл и лев в държавната хазна. Докато това не се реши, в обществото няма да има чувство за справедливост", каза Гешев.

"Имат повод да се притесняват всички хора, които нарушават закона. Има два типа дребни олигарси - единият е по-глупавият - натрупал пари от прехода, и смятащ, че ще може да се разбере с всички политици занапред, като ги манипулира. Другият тип олигарси е по-умният - изградиха мрежа от НПО, политически партии и медии, и с чужди пари си прокарват собствените финансови, политически и всякакви други интереси, но и интересите на тези, които им дават пари. Те са по-умният, но и по-опасен тип", допълни главният прокурор.

По отношение на това дали само хора на ВМРО биват разследвани и задържани, главният прокурор обърна внимание, че и хора от ГЕРБ са разследвани. За пример той даде бивши кметове, както и бивш зам.-кмет на СО.

"Някъде чувам, че цялото МОСВ било притеснено след акцията за Димов, но хората, които си вършат работата и си получават заплатите, няма да имат проблем".

Политиката

"Силата на главния прокурор е в едно - че не е политик. Че има седемгодишен мандат и че не зависи от рейтинги, а само върши работата си. Обикновено не се случва преизбиране на един и същи прокурор, но аз не се и надявам", каза Гешев.

"Нямам амбиции в сферата на политиката, нямам афинитет към това да говоря едно и да правя друго", категоричен беше главният прокурор и добави: "Не обичам някой да ми казва какво да правя".

"Ние сме част от един геополитически блок и трябва да защитаваме интересите си в рамките на този блок", уточни той.

По думите му определението "тримата големи", в което вече е включен и той, заедно с премиера и президента, не го ласкае, защото главният прокурор не е политик:

"Политиците определят своите действия на базата на това как ще ги преценят избирателите, те живеят с мисълта, че трябва да бъдат избрани. Аз имам 7-годишен мандат и трябва да свърша определена работа". Гешев заяви, че не е част от елита и номенклатурата, а е част от обикновените граждани.

Консултациите за промени в Конституцията

За консултациите за промени в Конституцията, провеждани от президента Румен Радев, главният прокурор заяви, че не разбира смисъла им и даде пример, каква реакция би се появила, ако самият той започне консултации, примерно, за промени в Закона за адвокатурата: "Всички ще скочат и ще започнат едни писма до Европейската комисия как съм привърженик на Ленин, Сталин, Хитлер и какво ли още не".

Според него същите хора биха желали да се сложи намордник на прокуратурата, за да е безопасна за хората, стоящи зад тях: "Видимо е кои хора прокарват тези интереси, от кои НПО се финансират и на кого са адвокати".

Главният прокурор допълни, че "на мен не ми е ясно каква е целта на тези консултации. Това събеседване прилича на нещо от рода на "не може да няма проблем, намерете го!", а никой не казва решение на проблемите. Не може на тези консултации да присъстват хора, които са заинтересовани да има блокаж на прокуратурата - например НПО, различни сдружения, чието финансиране е ясно - например от мрежата на Прокопиев. Целта им е прокуратурата да стане нефункционираща. Това е наглост, защото разбирам интересите, които стоят зад тях. Прокуратурата има право да говори, напук на това, че в последните години какви ли не адвокати обикалят телевизионните студиа и говорят какво ли не".

"Аз съм български ястреб", заяви Иван Гешев във връзка с това, че е определян като "американски ястреб" и добави, че го интересуват българските национални интереси. Той посочи, че са се опитвали да му изпращат SMS-и, но сега никой не смее да му се обади и да му оказва давление за каквото и да било.

                           Гешев е разпоредил извършването на системни проверки за разпространение на наркотици

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на административните ръководители на районните, окръжни прокуратури и СГП извършването на системни проверки в цялата страна, съвместно с органите на МВР, свързани с производството, държането и разпространението на наркотични вещества и на техните аналози.

Проверките приоритетно ще бъдат извършвани в районите на училища и университети, нощни заведения, заведения за обществено хранене и др.

Наблюдаващите прокурори следва да осигурят приоритетно и срочно приключване на образуваните досъдебните производства в резултат на извършените проверки.

На административните ръководители на апелативните прокуратури е разпоредено създаването на организация за осъществяването на ефективен контрол по изпълнението на заповедта, както и изготвянето на обобщени доклади за извършените действия.