Продължаването на съдебната реформа у нас в контекста на върховенството на закона обсъдиха на работна среща в Европейския парламент в Брюксел главният прокурор Иван Гешев и председателят на Комисията по правни въпроси в европейската институция Адриан Васкес Лазара.

Главният прокурор изрази желанието на Прокуратурата на Република България за участие в процеса по актуализиране на законодателната рамка, която да укрепи независимостта и да повиши общественото доверие в съдебната власт, съобщиха от Прокуратурата.

Иван Гешев акцентира и върху предприетите от прокуратурата действия по защита на човешките права и свободи, особено що се отнася до уязвими обществени групи.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев поиска засилено наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона заради, по думите му, обезпокоителни тенденции през последната година и половина. Той каза това, след като беше изслушан от мониторинговата група на Европейския парламент.

Не се чувствам горд като българин да го кажа, но прокуратурата смята, че е необходим по-сериозен диалог с европейските институции, заяви главният прокурор.

Според него "с бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те години" и това "скоро няма да може да бъде скрито за повечето български граждани".