Мъж е бил задържан заради заплаха с убийство на съдия Райна Мартинова от Софийски градски съд /СГС/, съобщиха от  съда. Задържаният се казва Момчил Добрев. Мярката му за неотклонение ще бъде разгледана днес в Софийския районен съд.

Съдия Мартинова е получила заплаха за убийство в съдебна зала, докато е разглеждала гражданско дело по искова молба на Момчил Добрев.

Заплаха към съдийката е била отправена през ноември миналата година.

"Каза, че ще ми отреже главата...", обясни Мартинова пред "Лекс". И посочи, че думите били съпроводени с нецензурни и обидни квалификации. Всичко това влязло в съдебния протокол, а за казаното в залата има и звукозапис.

Райна Мартинова е съдия в Софийския градски съд от 2018 г. Тя е една от съдиите, които гледат дела по искови молби на Момчил Добрев. В СГС в момента има 250 граждански дела по негови искове. Той е един от хората, заради които съдии от години настояват да се предприемат мерки срещу използването на обиди и клевети в исковите молби, както и да се намери решение на проблема със злоупотребата на права.

До момента съдия Мартинова е разгледала 50-60 дела по искове на Добрев. Едно от тях е било срещу бившия председател на СГС Калоян Топалов като въпросният гражданин претендирал за вреди, които му били нанесени от Топалов като съдия. Райна Мартинова обаче прекратила делото му именно защото се търсят вреди от бившия шеф на СГС от дейността му като съдия, което е недопустимо и осъдила Момчил Добрев да плати 10 000 лева държавна такса. Нейното разпореждане било потвърдено от Софийския апелативен съд.

Същевременно по друго дело на Добрев заменила възбраната върху недвижим имот с парична гаранция, като това станало по искане на собствениците на този имот.

Съдия Мартинова разказа, че именно след тези два случая от юни 2019 г. е започнал тормозът.

Момчил Добрев открил нейния домашен адрес, този на майка ѝ и на брат ѝ и започнал да разпространява листовки с клетви, обиди и заплахи за убийство. Дори открил служебния автомобил на съпруга ѝ, на който също слагал листовки със закани. Първоначално това се случвало по-рядко. Но от октомври настъпила ескалация и Добрев посещавал домашния ѝ адрес всяка събота.

Тя подала сигнал в прокуратурата и същевременно поискала чрез председателя на СГС Алексей Трифонов от Министерството на правосъдието да ѝ бъде осигурена охрана. Така от няколко месеца служители от Тлавна дирекция "Охрана" се грижат за безопасността ѝ.

"В писанията има клетви за смърт, за болести, неприятни за четене неща. Но във връзка с това, че знае къде е адресът ми и изявленията му, аз се страхувам - не толкова за моя живот, а за този на детето ми. Той от години тормози съдии и минава всякакви граници", коментира още пред "Лекс" съдия Мартинова.

Тя сподели, че след сигнала, се е отвела от делата, защото не е редно да ги гледа, тъй като не може да бъде безпристрастна. И добави, че заради сигнали на Добрев, е давала обяснения в полицията. Други нейни колеги пък са били подложени на данъчни проверки, отново по сигнали на Добрев. Самата тя не знае как ще се развият нещата, ако срещу него не бъдат предприети някакви мерки.