Най-късно в понеделник прокуратурата ще има данни за имотното състояние на Лютви Местан, които да представи пред съда, за да му бъде взета парична гаранция от 10 000 лв. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Местан беше освободен от наложената му парична гаранция от Окръжен съд Кърджали след жалба от негова страна. Причината е, че обвинението не е представило достатъчно доказателства пред съда, които да обосноват размера на гаранцията, заради това съдът не е могъл да направи извод дали тя съответства на имотното му състояние.

Лютви Местан е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост заради пътния инцидент отпреди дни, при който загина шестмесечно бебе, а родителите и другото им дете бяха ранени. Катастрофата стана на главния път за ГКПП "Маказа" при отбивката за село Загорско. 

В информация до медиите от Агенция "Пътна инфраструктура" коментираха, че кръстовището при село Загорско, където стана катастрофата, е построено и сигнализирано по всички правила на нормативната уредба и е съгласувано с Пътната полиция. Средно на денонощие през този участък минават над 5000 автомобила и от пускането на отсечката през 2014 година досега на това кръстовище нямало пътни инциденти.

Според справка на полицията в Кърджали обаче за последните три години са станали четири катастрофи с 6-ма ранени.

Освен това от Института за пътна безопасност направиха независим оглед на кръстовището и препоръчаха да се поставят знаци за ограничение на скоростта.