Бившият правосъден министър Христо Иванов даде показания по делото срещу ексздравния министър Петър Москов. Той и бившият му заместник Адам Персенски са подсъдими за договора, сключен за доставка на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Обвинението твърди, че щетата за бюджета е над 300 млн. лева.

Пред съда Иванов зави, че през 2015 г. е сложил на неговото дете от същата ваксина, след разговор с педиатър. Той отбеляза, че правителството е знаело за проблема с блокираното решение за ваксини и се е търсело решение, предаде БТА.

Иванов каза пред медиите, че вярва в справедливото решение на казуса от страна на съда.

Той коментира, че българската прокуратура не успява да създаде усещане за това, че всички нейни действия се предприемат без оглед на политическия контекст. И че пример за това е случващото се с Елена Йончева в момента, обвинена за пране на пари свързани с КТБ. Иванов допълни, че някои действия на държавното обвинение съдържат белези на политическа мотивация.

"Живея в постоянно притеснение, политическо и гражданско, от действията на прокуратурата и от намерението на политическата класа, без да реформира прокуратурата, да назначи следващ главен прокурор", заяви още бившият министър.

"Да, България" е в интензивна подготовка за евроизборите, каза още Иванов, който е лидер на политическата формация.

Самият Петър Москов коментира пред журналисти след заседанието, че делото срещу него няма общо с качеството на ваксините, прокуратурата нямала такива данни. Той обясни, че обвинението му е за това дали правилно е внесъл ДДС от бюджета на Министерството на здравеопазването в републиканския бюджет и съдът следва да прецени това.

Москов заяви още, че реализацията на неговата консервативна политическа партия е в ход, като вероятно това ще се случи в рамките на следващите два месеца. Той отбеляза, че формацията  ще бъде самостоятелна и няма да бъде свързана, с когото и да било.