Глоба от 10 хил. лева е отнесла столичната "Топлофикация" за начисляването на сметка за парно на Стефан Иванов от "Люлин" на Стефан Иванов от Смолян.

Сюрреалистичният случай стана скандален, след като топлинното дружество даже успя да осъди родопчанина да плати сметка 1300 лева на имот в столицата, без никога да е ползвал услугите й, освен това е принуден да доказва самоличността си в съда.

Правдата все пак донякъде е възстановена от държавната Комисия за защита на личните данни (КЗЛД), която е наказала "Топлофикация" заради грешка на бюрократ в държавното дружество с лични данни, пише "Монитор".

Макар и глобата да е в размер на минимума, предвиден в закона за допуснатото нарушение. Такива грешки правят и други чиновници от държавни учреждения, става ясно от отчетите на регулатора.

След като не успява да изтегли пенсията си от банката, Стефан Иванов от Смолян научава, че е длъжник на "Топлофикация София" и вече е осъден от нея. Тръгнал сам да разплита случая, мъжът стига до свой съименник, но с различно ЕГН.

След проверка от КЗЛД не става ясна причината, поради която данните на родопчанина са съотнесени от "Топлофикация" към топлоснабден имот с адрес в столичния "Люлин". Според приложения нотариален акт имотът е прехвърлен от Стефан Иванов от "Люлин" през далечната 1997 г., запазвайки си правото на ползване върху него до живот. Сметката му обаче не е платена, а новият собственик си открива нова сметка. Според "Топлофикация София" тези сметки не са платени и завеждат дело срещу него. А срещу неговото име в Имотния регистър за собственик на имота е посочен родопчанинът.

Но според решението на КЗЛД топлинното дружество не си е свършило работата, за да докаже безспорно реалния длъжник на сметките и не е спазило буквата на закона. Освен това държавната компания е разполагала и с писмени доказателства, сочещи не Стефан Иванов от Смолян, а Стефан Иванов от "Люлин" като длъжник.