Пленумът на Висшия съдебен съвет започна последното си заседание преди лятната ваканция в присъствието на 21 кадровици.

Първа точка от дневния ред е внесеното предложение от министъра на правосъдието проф.Янаки Стоилов за започване процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Министър Стоилов внесе предложението миналата седмица, след като до него постъпи сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, в който е поместена информация за нарушения извършени от главния прокурор.

За първи път ВСС – „правителството на съдебната власт“, обсъжда предсрочното освобождаване на един от тримата първи в съдебната система - при това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Снимка: Bulphoto

За да започне процедура по отстраняването на главния прокурор е необходимо мнозинство от не по-малко от 17 гласа сред висшите магистрати.

Според Иван Гешев предложението за прекратяване на мандата му е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона.

Обвинител №1 направи своя коментар по време на дебата във ВСС, като направи изложение в рамките на 40 минути, в което представи позицията си по мотивите на Янаки Стоилов за прекратяването на мандата му.

Главният прокурор определи предложението на министър Стоилов за отстраняването му като "бланкетно" и "юридически несъстоятелно", а сигналът на Бойко Рашков като едно "правно нищо".

"Всичко това, което се случва и ще продължи да се случва, е в резултат на това, че прокуратурата работи", каза Гешев.

Според него той не е нарушил функциите си определени в Конституцията - надзор за законност и методическо ръководство, като призова министър Стоилов да обоснове, с които действия е нарушил тези правомощия. Той определи предложението на правосъдния министър за отстраняването му като юридически несъстоятелно.

По думите му главният прокурор не разследва и не носи отговорност за отделни разследвания и отделни процесуални решения. Той не ръководи и медийната политика на прокуратурата.

Преди него правосъдният министър Янаки Стоилов представи мотивите за своето предложение за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор. Стоилов отговори на обвиненията, че с тези свои действия нарушава независимостта на съдебната власт като каза, че не може, когато държавен орган упражнява свое законово правомощие, това да се квалифицира като посегателство върху друг орган.

"Разделението на властите върви заедно с взаимния контрол от тях. Изглежда някой бърка независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма.", каза Янаки Стоилов.

Снимка: БТА

Според служебния правосъден министър, главният прокурор "избирателно и тенденциозно" е разгласил данни от досъдебно производство. Също така Иван Гешев е показал пристрастност, предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност при свои медийни изказвания. Друга причина, която посочва министърът е "използване на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения, нарушава принципа на разделение на властите и е недопустимо".

 

Два протеста пред сградата на ВСС

Два протеста огласяват района около ВСС. Още около 8 часа предвождани от отец Дионисий 10-20 души се събраха на столичната ул. "Екзарх Йосиф".

Снимка: Bulphoto

Те първи започнаха да скандират, а основното им искане е оставка на главния прокурор. Протестиращите излъчваха компилация от гласовете на Гешев и Бойко Борисов. От озвучителната уредба звучаха дори нецензурни реплики, извадени от записани разговори.

Снимка: Bulphoto

Малко по-късно, на метри от този протест, Движение "Боец" също постави озвучителна уредба, която заглуши първия протест. Последователи на "Боец", също около 10-20 души, внесоха подписка в деловодството на ВСС. Според техни твърдения за оставката на Гешев се подписали около 8000 човека.

Снимка: Bulphoto

Точно в 9 движението и на трамваите беше блокирано от двата протеста, които се сляха.