Мрежата от зависимости между едър бизнес и политически зависимости на всички нива е много заплетена, но ние сме твърдо решени да я разплетем. Компромис няма да има за никого. След като може да бъде разпитан министър-председателят, след като може да бъде задържан под стража действащ министър, не виждам защо да не бъде разпитан секретарят на президента. Това заяви пред журналисти в Сандански главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че президентът, министър-председателят и министрите са политически ангажирани лица, а главният прокурор не е и затова няма да коментира политически изказвания.

"Доколкото си спомням, президентът призова да се разследва корупцията и търговията с влияние. Българската прокуратура, докато съм главен прокурор, няма да прави компромиси. Нека той да отговаря, политици не коментирам", допълни Иван Гешев.

Главният прокурор увери, че обвинението работи безкомпромисно и не се интересува кой политик каква длъжност заема.

"Докато аз съм главен прокурор, няма да има изключение при разследванията - дали е министър-председател, служител, ром или циганин, подходът към всеки ще е еднакъв. Политическите последствия са проблем на политиците. Ако имат проблем, да внимават с кадровите решения. Наясно сме с последствията, политическите атаки, на които ще бъде подложена прокуратурата, с медийните атаки, с личностните атаки. Ние влизаме в битка и съм твърдо решен да я спечелим", категоричен бе Гешев.

Според него от прокуратурата показват на българските граждани мрежа от зависимости между бизнес и политика, която е оформена в държавата.

"Тази мрежа е много заплетена. Но ние сме твърдо решени да я разплетем", закани се главният прокурор.

"За изтеклите записи и снимки, които предстои да бъдат възстановени, за да се провери дали са автентични, предстои да бъде направена проверка ", обясни той.

"Аз съм висш административен ръководител на прокуратурата. Набелязвам целите, аз не взимам решение по съответни въпроси. Дали секретарят на президента ще бъде привлечен като обвиняем решават наблюдаващите прокурори", каза още Иван Гешев.

"Никой няма право да се намесва в съдебни дела. Това е едната страна на въпроса. Другата страна е - кадрови и морален аспект. За проблемите, които касаят прокуратурата, аз взимам мерки. Както виждате за прокурора на Русе се извършва цялостна проверка на дейността му за 3 години назад", коментира обвинител №1.