Кметът на Костенец е обещавал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват определени решения в негов интерес, това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг за разследване срещу кмета на Костенец Радостин Радев, който вчера беше задържан по подозрения за корупция. Заедно с него беше арестуван и софийски бизнесмен, собственик на строителна фирма. По непотвърдена информация на БНТ става дума за Ивайло Пашов, като се проверява дали чрез неговите фирми е злоупотребявано с пари от обществени поръчки.

"Това е една интересна ситуация, защото, ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове. Обещава вместо да получава. До преди два дена това е основният предметът на разследване, но в резултат на извършваните действия последните дни предметът на деяние ще бъде разширен. Единият касае длъжностно присвояване от общинско предприятие, вторият случай безстопанственост", каза Гешев, цитиран от "Фокус".

"В хода на разследването се натъкнахме на други неправомерни действия. Предстои събиране на доказателства. Става въпрос освен за текста за незаконното съхранение на боеприпаси, за длъжностно присвояване. Имаме данни, че кметът е изтеглил сумата от 17 хил. лв. от касата на общинско предприятие. Имаме данни за проявена безстопанственост, тъй като кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори, които са в полза на общината", уточни наблюдаващият прокурор Десислава Христова.

Гешев подчерта, че това е поредният случай на добро взаимодействие между службите.

"Няма да спра да го повтарям, с оглед на това, че българските граждани трябва да знаят, че службите за сигурност, правораздавателната система в лицето на прокуратурата си вършат в повечето случаи добре работата", добави той.

По думите му това е единственият начин да се отговори на недобросъвестното отношение към прокуратурата и службите и твърденията, че няма никакви резултати от борбата с корупцията.

Гешев уточни, че в случая с кмета на Костенец става дума за досъдебно производство, което от март е под надзора на Специализираната прокуратура. Започнало по информация, подадена от Антикорупционния орган, с данни за корупционно престъпление, в резултат на което е образувано досъдебно производство. По време на разследването са използвани СРС-та.