Депутати от ГЕРБ и ДПС подкрепиха идеята на новия правосъден министър Данаил Кирилов да подложи на обществен дебат темата за включване на възможността за предсрочно прекратяване мандатите на главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища, както и възможността те да бъдат разследвани. Твърдо против обаче се изказа председателят на ВКС Лозан Панов.

ПГ на ГЕРБ по принцип подкрепя предложенията на Данаил Кирилов, които се отнасят до т.нар. тримата големи в съдебната власт - главния прокурор, председателите на ВКС и ВАС. Това коментира пред журналисти Анна Александрова, член на правната парламентарна комисия от квотата на ГЕРБ.

Александрова поясни, че ще бъде свикан Съветът по съдебната реформа, на който да бъдат обсъдени и чути всички гледни точки. За нас е изключително важно да има публично обсъждане и голям дебат по темата, да се чуе мнението на съдебната власт, на неправителствения сектор, на депутатите, подчерта тя. След това ПГ на ГЕРБ ще реши как да гласува.

ДПС иска дебат по въпроса за възможността за разследване и предсрочно освобождаване на "тримата големи" в съдебната система. Това коментира заместник-председателят на парламентарната комисия по правни въпроси и заместник-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид пред журналисти в Народното събрание. Той отбеляза, че трябва да се избере най-подходящият за България и най-добрият в Европа модел по този въпрос.

ПГ на ДПС не е обсъждала въпроса, когато видим готови предложения, ще се съберем и сериозно ще ги обсъдим, посочи той. Хамид коментира, че това не е нова идея, тя е коментирана и с Данаил Кирилов, и с членовете на правна комисия, както и с представители на европейските институции.

"Бихме желали да видим конкретни текстове и да започнем дебат по тях", каза той.

"Съгласни сме със същността на идеята, че не трябва да има несменяеми и недосегаеми хора, както в политиката, така и в съдебната власт. Т.е. имаме готовност да участваме в този дебат. Принципно подкрепяме идеята, но това трябва да е с всички гаранции да няма политически разправии и да не се политизира въпросът", каза Хамид Хамид.

Независимостта на съдебната система и свободата на медиите у нас са под голям въпрос, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той заяви, че не е съгласен с готвените промени в статута на т. нар. трима големи в съдебната система и допълни, че се правят опити за пълното подчиняване на съда.

Според него върховенството на закона и разделението на властите у нас са силно компрометирани, а ключови държавни институции са завладени от частни интереси. Панов призова за намаляване на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет и коментира още: "Изкусното пришиване на двамата председатели към главния прокурор е тема, която няма как да бъде приемлива за българското законодателство. Не съм чул Европейската комисия да изисква някакъв специален ред на разследване на "тримата големи" и по-специално двамата председатели. Те и сега биха могли да бъдат разследвани от прокуратурата".

Колкото до възможността за предсрочно прекратяване на мандатите на "тримата големи", Панов коментира, че това е описано като възможност в Закона за съдебната власт. Председателят на Върховния касационен съд допълни, че няма да освободи поста, който заема, докато тече разследването срещу него за данъчни престъпления.

По-рано, в интервю за БНТ, заместник-главният прокурор Иван Гешев призова председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов с думите: "Ако искаш да си адвокат - напусни магистратурата и си намери клиенти. Ако искаш да си политик - направи си партия". Гешев обясни, че не би приел да бъде подкрепян от неправителствени организации, както в защита на Панов имаше протест от "Правосъдие за всеки".

Относно коментара на председателя на ВКС Лозан Панов за предложението на правосъдния министър, Хамид Хамид от ДПС каза, че няма самочувствието да коментира думите на моралния стожер на обществото в България. "Само ще ви напомня, че господинът даже няма смелостта да застане пред парламента и да защити собствения си доклад, така че "това явно уважение" един към парламента, втори път към закона - да не си подадеш декларацията и да извършиш правонарушение, когато си морален стожер на обществото, най-малко подхожда на един председател на тази институция в България", отбеляза заместник-председателят на правната комисия от ДПС.