Евгения и Николай Баневи се изправиха днес пред съда във Франция. Апелативните магистрати решиха, че семейството бизнесмени може да бъде екстрадирано в България по обвиненията на прокуратурата за длъжностни присвоявания, документни измами и данъчни престъпления.

Баневи могат да обжалват решението в 3-дневен срок. Ако не го направят, ще бъдат върнати у нас до 10 дни, съобщи Нова телевизия. Пред екип на медията френският им адвокат е заявил, че на този етап не е сигурно, че ще обжалват.

Преди дни обаче Венсан Пенар заяви, че те не искат да бъдат екстрадирани.

"Те не са съгласни с искането за връщане на българските съдебни власти и го заявяват пред френските. Първата ми цел е да получа всички документи около Европейската заповед за арест и да проверя дали са изрядни, както и да потърся дали има причини френският съд да каже: "Отказвам да върна семейство Баневи на българските власти. Ще проверя дали няма други причини, освен заявените от българските власти, за да поискат връщане на Баневи. Проблемът е, че те са задържани в момент, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и съдебни власти в България и във Франция са във връзка, за да знаят къде са Баневи и какво правят. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, след като се връщат в България, която ги издирва", каза адвокатът .

Баневи бяха задържани на 26 октомври на летището в Ница след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Тя се основава на разследване на приватизацията на девненския завод "Полимери", пране на пари и сговор за престъпления в чужбина.

Според прокуратурата Баневи са присвоили от предприятието, приватизирано през 1998 г., 1,5 млн. лева.

"Казва се на контрагентите на "Полимери" да внасят парите за закупените стоки не по сметка на завода, а по сметки на други, контролирани от семейство Баневи дружества - това е единият от начините. Вторият е вземане на ръка суми от касата на предприятието", обясниха от държавното обвинение.

По време на ареста съпрузите са били с трите си деца. По-късно бизнес фамилията се оплака, че те са били оставени там без наздор и почти без пари.

Междувременно френският съд отказа да освободи само Евгения Банева, която настоя за това с мотива, че трябва да се грижи за децата си - момче на 13 години и 9-годишни близнаци. Сега те са при близки на семейството.