Фермерът от Болярино, който блъсна и уби в стопанството си 30- годишния Петър Гаджанов, остава в ареста.

В нощта на 11 срещу 12 май, в землището на с. Болярино, при управление на товарен автомобил кипърецът Димитракис Пирилис е  допуснал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на 30-годишния мъж, влязъл в имота му с още двама, за да крадат крави.

В съдебната зала днес обвинението беше категорично, че 60-годишният Пирилис трябва да остане в ареста, защото е извършил убийство. Според прокурора той би могъл и да напусне страната, ако бъде пуснат под домашен арест. Според магистратите той е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем. Доказателствата, събрани до момента, сочат именно това. Между 10 и 20 години лишаване от свобода предвижда законът като наказание. Един от аргументите на прокуратурата, че Пирилис може да се укрие, е че той е гражданин на друга държава, а на 30 април е изтекла картата му за пребиваване тук.

Защитата на кипъреца в лицето на адвокат Константин Давчев поиска по-лека мярка.Съдът прие тезата на прокуратурата за умисъл при извършване на престъплението. "Това са едни рецидивисти", каза още Давчев и добави, че именно заради това имат изгода да лъжат. Кипърецът тръгнал да проверява какво става, спира при животните и след това тръгва към нивата с люцерна. Тогава става ударът с пострадалия - Пирилис го удря, не разбира какво е ударил и минава през него. Освен това съдейства на разследването - звъни на 112, отива в центъра на селото, за да упъти органите на реда и медиците. Така че съвсем не може да се говори за умишлено престъпление според защитника. Освен това Пирилис е неосъждан. В съдебна зала бяха представени и данни от търговския регистър, според които стопанисва хиляди декари земя в няколко села - Болярино, Гранит и други. Отглежда около 600 глави добитък. Представиха се и данни за заболявания - хипертонична болест на сърцето, диабет. Както и данни, че е помагал на множество хора в селото и другите села, в които има земи, осигурявал им е работа. Многократно е бил ограбван. Следва да му се даде възможност да продължи да върши работата си, каза Давчев.

Съби Узунов - другият защитник на Пирилис, също поиска по-лека мярка за кипъреца. Отбеляза, че преди 17 години клиентът му дошъл в България да инвестира в земеделие. Инцидентът се развива през нощта, без добра видимост. Случва се, когато Пирилис откарва работници до жилищата им, след като са си свършили работата. Връщайки се, вижда трима души, които разрушават оградата на фермата му и извеждат 5 крави.

Инцидентът става в нива с люцерна и други селскостопански посеви. Защитникът бе категоричен, че клиентът му не е имал намерение да умъртвява когото и да било. "Няма никаква умисъл. Касае се за липса на умисъл, може дори да се окаже, че инцидентът е случаен, по непредпазливост. "Аз нямам интерес да се укривам". Това каза преди заседанието клиентът ни", добави Узунов.

Самият Димитракис Пирилис заяви в емоционално обръщение към съда, че през 17-те си години у нас, е работил в много тежка за бизнес среда и е бил многократно обиран. От кражбите е понесъл и много загуби, а когато подавал сигнал и оплакване в полицията от там му отговаряли "да пие е една студена вода". "Ако съм искал да извърша умишлено убийство, когато чаках, щях да нося хладно оръжие. Полицията само ми казва "Пий една студена вода", каза Пирилис.

Прокурорът допълни обаче, че Пирилис не е с чисто съдебно минало - има наказание срещу отпреди 13-14 години, за което е реабилитиран. Защитата на кипъреца репликира именно че е реабилитиран.

Обвиняемият Димитракис Пирилис не е успял да види блъснатия Петър във високата люцерна на нивата, тъй като вторият бил клекнал, а освен това било много тъмно. Тази теза лансираха адвокатите на фермера Съби Узунов и Константин Давчев по време на разглеждането на мярката за неотклонение спрямо кипъреца.

По думите им, височината на културите достига до 90 сантиметра, а Димитракис е искал само да защити домашните си животни, а не да убива. Прокуратурата контрира с твърдението, че е трябвало веднага да се обади в полицията, но адвокатите заявиха, че по това време той е нямал телефон в себе си, веднага се е прибрал вкъщи, звъннал е и дори е отишъл до центъра на селото, който се намира на 5 километра, за да посрещне униформените и медиците.

Междувременно в районният съд започна гледането на искането на прокуратурата за мерките за неотклонение на двамата оцелели крадци от кравефермата край Болярино.