Харманлийският районен съд не даде ход на делото за наводнението в село Бисер с единствен обвиняем тогавашният областен управител на Хасково Ирена Узунова.

Причина за това стана нередовното призоваване на част от свидетелите, съобщи Haskovo.info.

През декември миналата година делото беше отсрочено отново заради нередовно призоваване на част от наследниците на пострадалите, както и заради невъзможността за спазване на противоепидемичните мерки и нарастващия брой заболели и карантинирани.

Снимка: Булфото

При трагедията на 6 февруари 2012 г. след скъсването на стената на язовир Иваново приливна вълна заля селото, събори десетки къщи, а 8 души загинаха. Според прокуратурата Узунова като областен управител не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия. Освен това според държавното обвинение Узунова не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение.

Bulphoto

В съда днес тя заяви, че не чувства вина, определи обвинението като недоразумение и каза, че се надява делото да не се превърне в съдебна грешка. В залата присъстваха и част от наследниците на жертвите, които заявиха, че не намират вина в действията на тогавашния областен управител.

Междувременно над 30 са делата, спечелени от пострадалите срещу община Харманли. Именно общинското ръководство тогава те определят като виновно за последствията, тъй като не били уведомили навреме хората за идващата опасност.