Три месеца след излизането на спорния "списък към списъка", казусът със санкционираните българи по закона "Магнитски" ще бъде обсъждан в пленарната зала на Европарламента в Страсбург в четвъртък, 16 септември.

Първи сезираха европейските институции братята Цветомир и Боян Найденови и техният баща Стефан Найденов за извършени нередности и неясните критерии, по които е структуриран списъкът. Според представените от тях документи вписването им в "българския" списък е неправомерно, защото те са с доказано прекратено партньорство с едно от лицата, санкционирани по закона Магнитски - Васил Божков. Освен това те стоят в основата на разследването за данъчни измами срещу собственика на "Националната лотария", които според обвинението са довели до ощетяване на държавата с почти 700 милиона лева. Показанията на Найденови дадоха началото на серия свидетелства за престъпления от Божков, заради които впоследствие бяха заведени дела.

Членовете на ЕП искат да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ, които се считат за съюзник на ЕС, предприети срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на Комисията по този въпрос

Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи, е инициирал въпроси относно списъка с искане за устен отговор до ЕК. Във въпросите депутатите подчертават, че наложените санкции повдигат въпроси за подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Очаква се да бъде разяснено как е съставен т. нар. български списък "Магнитски", в който попадат 54, свързани със санкционираните лица. Семейство Найденови на няколко пъти изразиха недоумение от двойния според тях стандарт, приложен в България. Като пример за неясни критерии те дават това, че липсва обратна връзка от съставителите на списъка по казуса "Найденови", за които към настоящия момент не съществува основание за попадането им в него. Притеснение според тях буди и начинът, по който дружеството "ИНТРАЛОТ" АД (INTRALOT S.A.) - чуждестранно юридическо лице, регистрирано на територията на Република Гърция, което близо 18 години имаше взаимоотношения с обвиняемия Васил Божков и свързаните с него дружества с участие в капитала от 49%, беше изключено от списъка в рамките на 6 дни от излизането му без ясна аргументация.

От българска страна все още няма отговор на обвиненията на засегнатите за двоен стандарт по отношение на разширения списък. В него имената на Найденови продължава да стоят, въпреки че са с прекратено съдружие с Божков една година преди "Интралот" и са предоставили всички необходими документи за липса на всякаква свързаност.

В същото време списъците не включват действащи партньори и съдружници на Васил Божков и директно свързани с него лица, като съпругата му Елена Динева, сестра му Иванка Баева, синът му Антон Божков и други.

В края на август пък стана ясно, че "не е практика на Съвета (бел.р. Европейския съвет) да налага санкции на европейски граждани". Това бе посочено от еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в писмен отговор до евродепутатите от ДПС Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева- Али на техен въпрос до ЕК относно санкциите, наложени от САЩ по "Магнитски" и допълнителния "черен списък", съставен от българското Министерство на финансите въз основа на решение №441 на служебното правителство. С него, макар в санкционния списък на OFAC (службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ) санкционираните лица да са общо 67 - 3 физически и 64 юридически, в допълнения български вариант бройката нарасна на 121, а на държавните институции и предприятията с мажоритарна държавна и общинска собственост беше наредено да прекратят взаимоотношенията си с тези лица. Междувременно стана ясно също, че са запорирани и сметките на тези физически и юридически лица, което доведе до лавина от жалби във ВАС, чиято бройка в момента е над 50.