Районният съд в Монтана потвърди глоба от 60 000 лева, наложена от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), на дружеството "Електроразпределителни мрежи Запад" (ЕМЗ) за доставка на некачествен ток на потребител, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

Санкцията е за частен абонат в село Горна Ковачица, област Монтана, уточнява БТА. По жалба на абоната е назначена контролна проверка на доставяната в дома му електрическа енергия, която била направена във времето от 18 октомври 2022 година до 25 октомври 2022 година. Измерванията са били направени от експерти на КЕВР и установили, че енергията не отговаря на определени показатели, на които трябва да отговаря.

За нарушението бил съставен констативен протокол, а след това и акт и наказателно постановление, с което на електроразпределителното дружество е била наложена 60 000 лева глоба.

Дружеството обжалвало постановлението с молба да бъде отменено като незаконно. След като се запознал с доказателствата и съдебно-техническата експертиза по делото, съдът намерил жалбата за неоснователна и потвърдил наказателното постановление и сумата по него.

Според магистратите в конкретния случай не е имало фактори, които да влияят на стойностите на напрежението и няма основание те да са извън допустимите граници от +10/-15%.

От Съдебната палата в Монтана добавиха, че това не е първата потвърдена санкция на електроразпределително дружество за доставка на некачествен ток.

От началото на този година съдилищата в региона са потвърдили две подобни санкции за големи суми за доставен некачествен ток в село Трайково в община Лом и са село Лехчево в община Бойчиновци.