Почти една година след смъртта на 18-годишния Теодор Давчев в пловдивската Университетска болница "Свети Георги", назначената петорна съдебно-медицинска експертиза не е готова. За това алармираха пред Нова телевизия родителите на момчето - известният адвокат Йордан Давчев и съпругата му Калина.

На 8 септември м.г. момчето пада от автомобил в село край Пловдив, където бил с приятели. Тъй като се оплакал от болки в главата, Теодор е приет в Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Свети Георги" за наблюдение. Два дни по-късно, когато родителите отиват на свиждане, те заварват сина си в неадекватно състояние. Викат медицинския персонал за помощ, но въпреки усилията на лекарите, тийнейджърът издъхва. В епикризата му е записано "остра сърдечна недостатъчност". 

Какво обаче е довело до това състояние - отговор трябва да даде назначената петорна съдебно-медицинска експертиза.

От Окръжната прокуратура в Пловдив заявиха, че образуваното досъдебно производство е за евентуална лекарска грешка, като до момента са разпитани свидетели и са иззети множество доказателства. Съдебномедицинската експертиза обаче се бавела, защото била петорна, комплексна и сложна за изпълнение. В зависимост от заключението й, ще стане ясно дали са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, допълват още от държавното обвинение.

Калина и Йордан Давчеви обаче подозират умишлено забавяне от страна на лечебното заведение.

"Тази експертиза няма причина да се бави и това ни безпокои много, защото бавенето на експертизите е един основен процесуален метод за протакане на делата, а аз искам експертизата действително да се свърши качествено и своевременно, защото колкото и да е сложна, тази експертиза се изготвя единствено и само на базата на събрания доказателствен материал, а той е събран. Следователят всеки месец им пише писмо да приключат експертизата, но те се оправдават, че специалисти от експертизата са заети с други неща", обясни адвокат Давчев.