Йорданка Димитрова и Вълко Захариев получиха ефективни присъди от Пловдивския окръжен съд, след като бяха обвинени, че срещу подкупи от 500 до 1000 лв. са подменяли алкохолни проби на пияни шофьори. Престъплението е извършвано в специализирана химическа лаборатория в Пловдив. Това съобщиха за Dir.bg от съда.

Обвинение беше повдигнато на шефката на лабораторията в УМБАЛ "Пловдив" Йорданка Димитрова. Според прокуратурата тя заедно със съучастник е подменяла пробите на хванати да карат пияни шофьори срещу рушвети. Престъпленията били извършени от юни до септември 2017 г. Били са подменени пробите шофьори, заловени в нарушение в Раковски, в с. Мокрище, на територията на община Септември, в Хасково, Чепеларе, Асеновград, с. Крумово и Пловдив.

Завеждащата лабораторията съставяла фалшиви протоколи за кръвните проби, а парите прибирал посредник.

Днес Окръжен съд - Пловдив осъди подсъдимата Йорданка Димитрова на три години лишаване от свобода и глоба в размер на 5000 лева, а подсъдимият Вълко Захариев на две години и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 4000 лева.

"Подсъдимите ще следва да изтърпят наложените наказания ефективно, като за подсъдимата Йорданка Д. е определен първоначален общ режим, а за подсъдимия Вълко З. първоначален строг режим", пише в решението на съда.

Освен това подсъдимата Йорданка Димитрова е лишена от правото да заема длъжността ръководител на "Специализирана химическа лаборатория" за срок от четири години. Тя е осъдена и да заплати сумата в размер на 4400 лева, представляващи равностойността на неправомерно получените парични средства.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.