Окръжният съд във Враца е наложил днес ефективно наказание от три години и четири месеца "лишаване от свобода" на К. Д., който е обвинен, че причинил по непредпазливост смъртта на майка си, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Подсъдимият е бил признат за виновен в това, че на 26 декември 2020 г., в дома си във врачанско село, е причинил смъртта на майка си Н.Д. след като и нанесъл с удари лека телесна повреда, но при побоя жената е паднала и си е ударила главата върху твърда повърхност.

Тя е починала от получената тежка травма ден по-късно в хоспис в столицата.

Делото е преминало по искане на подсъдимия и неговата защита по реда на съкратеното съдебно следствие. К. Д. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тях. Поради тази причина законът задължава съдът да намали наложеното наказание с една трета, уточняват в съобщението от съда. Така наложеното от съда първоначално наказание от пет години затвор, който е максималният срок за този вид престъпление, е намалено на три години и четири месеца. Мъжът ще трябва да изтърпи наказанието си при първоначален общ режим.

Присъдата на Окръжен съд-Враца подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд - София.