Районният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста 62-годишната Александрина Георгиева и мъжа, с когото тя живее на семейни начала Лазар Лазаров, обвиняеми за източването на 3 милиона лева от НОИ чрез фалшиви документи за пенсиониране.

Единствено дъщерята на Георгиева - Николина бе пусната под гаранция от хиляда лева. Още в съдебната зала тя прочувствено се помоли за по-лека мярка, тъй като има малко дете, за което нямало кой да се грижи.

За Александрина и Лазар магистратите прецениха, че обвиненията имат достатъчно резон и тежест, за да определят оставането им за постоянно в килията.

В началото на съдебното заседание, адвокатът на тримата обвиняеми Йордан Давчев обяви, че цялото обвинение е силно преувеличено и само двама от посочените като ужилени 28 свидетели имат документи за дадени суми на главната обвиняема. Освен това, изтъкна защитникът, всички, сочени като ощетени от нея, всъщност съзнателно са искали да измамят "системата", прекрасно съзнавайки, че вършат закононарушение, чрез фалшифицираните им документи.

Действията на бившата служителка на НОИ са довели до източването на три милиона лева от осигурителната система, под формата на неправомерно отпуснати пенсии. Чрез консултантските си фирми Александрина, мъжът с когото живеела и дъщеря и заблуждавала хора с недостигащи точки за пенсиониране, че ще уреди законно разрешеното купуване на стаж и ще уреди цялостно необходимата документация. Те и предавали на ръка дължимите суми – 3 хиляди и 16 хиляди лева, които тя прибирала за себе си, след което фалшифицирала пред НОИ документите за пенсиониране УП-30, доказващи трудов стаж. Тях бившата служителка на осигурителния институт откраднала в годините преди да напусне, заедно с печати на отдавна закрити фирми, с което ставала невъзможна обратната проверка. Така Александрина Георгиева успяла да прибере за себе си близо 150 хил. лв.

Досега са доказани 18 пострадали от престъпната схема, но броят им ще се увеличи многократно, прогнозират разследващите. Случаят е разплетен след множество жалби на такива хора до прокуратурата и НОИ, откъдето, заедно с НАП, също постепенно установили измамата.