Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция Румен Овчаров и наследникът му на поста Петър Димитров ще бъдат съдени за безстопанственост в особено големи размери, която е и особено тежък случай, заради АЕЦ "Белене", съобщи lex.bg.

В понеделник прокуратурата е внесла обвинителния акт срещу тях в спецсъда, заявиха от Антикорупционния фонд. От деловодната система на съда става ясно, че делото още не е насрочено, но сред подсъдимите липсва третият обвинен - бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев.

Прокуратурата повдигна обвинения на Овчаров, Димитров и Добрев в края на 2016 г., както и бившите шефове на Националната електрическа компания (НЕК) Мардик Папазян и Любомир Велков.

Според обвинението, в края на ноември 2006 г., като министър и принципал на НЕК, Овчаров не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян при сключването на споразумение с "Атомстройекспорт" АД за изграждането на АЕЦ "Белене".

Тогава от прокуратурата обявиха, че споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят "Атомстройекспорт" бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение от 193 189 000 евро. До окончателен договор така и не се стигна, като според прокуратурата щетата за НЕК е в размера на договореното възнаграждение за руската компания.

Велков и Папазян бяха обвинени тогава за неизгодна сделка във връзка с оборудването за централата, от която са настъпили вреди за над 77 млн. евро. Тъй като не е упражнил контрол върху работата им по договора за оборудване, обвинен след това беше и наследникът на Овчаров в министерството на енергетиката Петър Димитров.

Делян Добрев пък беше обвинен за умишлена безстопанственост, с която според прокуратурата е нанесъл щета на НЕК от над 4,5 млн. евро. Неговото обвинение беше свързано с договора от началото на 2005 г. за строителство на "Белене", сключен с изпълнителя "Парсънс", който е за избор на архитект-инженер и включва избор на строител на ядрената централа, подготовка и подписване на договор, проектиране, осигуряване на контрол на качеството, лицензиране, строителство и др.

Сега Добрев няма да бъде съден, но пък делото за "Белене" ще е второ за Румен Овчаров. Миналата година спецсъдът го осъди условно на 2 години затвор за безстопанственост заради отдаването под наем на "Мини Бобов дол", но според присъдата Овчаров трябва да плати и над 16,5 млн. лева, на колкото са изчислени щетите за държавата. Бившият министър я обжалва и сега делото е в Апелативния специализиран наказателен съд.