В работата с Мирослав Боршош като директор на НДК не се получи тази екипна работа, с която съм свикнал, каза вицепремиерът Томислав Дончев и си спомни, че с Боршош основно си писали писма.

След като даде показания по делото срещу бившия директор на НДК, той обясни, че е свикнал, когато работи с някого, да се обединят около някакви цели и да имат общо разбиране за нещата. Това не се получило с Боршош още в началото, предаде БТА.

"Имали сме спорове много пъти по различни теми, в т.ч. извън европредседателството и за начина по който се управлява НДК. Имах притеснения, че разходите са в темп, който не съответства на приходите. Така се натрупаха дефицити. А за част от тях така и не получих документи", каза още Дончев.

Дали обаче парите, целево предвидени за ремонта на НДК, са харчени за плащане на ток, трябва да установи експертиза. Имало възможност тези средства да се ползват нецелево, но след това да бъдат компенсирани от други приходи. Това не се считало обезателно за нарушение, обясни вицепремиерът.

Деница Златева, Томислав Дончев и Лиляна Павлова дойдоха заедно в съда

Снимка: БТА

Бившият министър за европредседателството Лиляна Павлова пък заяви в съдебната зала, че били сключени договори за ремонти. При посещение в НДК обаче се оказало, че през определени периоди имало проблеми заради забавени плащания. Тя обясни, че не цялата сграда на НДК е била предвидена за ремонт, а близо половината.

Павлова уточни, че от 10 май до 20 юни 2017 г. са били направени множество проверки на НДК, които довели до сериозни притеснения. Те показали, че липсва бизнес и инвестиционен план, няма график на ремонта, както и не е ясно какви материали се влагат.

Тя обсъждала с Боршош проблема, за да чуе неговата гледна точно, в устните й забележки нямало несъгласия, но никога не получила документи, които изисквала от него. Била получена информация, че от целевата субсидия от 17 милиона лева, отпусната през 2016 г., са налични 6 милиона, а в същото време на изпълнителя е платено едва 20%, цитира я "24 часа".

Павлова имала забележка и към качеството на ремонта, когато отишла да направи лично инспекция. Заради всички тези проблеми бил създаден консултативен съвет от архитекти и инженери, които да следят качеството на работа.

Бившият вицепремиер в служебния кабинет "Герджиков" - Деница Златева, която отговаряше за за подготовката на българското председателство на ЕС също даде показания.

Боршош е защитаван от адвокат Ина Лулчева

Снимка: БТА

Срещу Мирослав Боршош са повдигнати няколко обвинения - за нецелево разходване на средства, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

На съд е и бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.