Варненският апелативен съд пусна под домашен арест за 40-годишния мъж, който простреля свой бизнес конкурент на оживен булевард в града на 23 април, съобщиха от пресцентъра на съда.

Стрелецът Айдън А. беше с мярка "задържане под стража" от 25 април, наложена му от Варненския окръжен съд.

Според апелативната инстанция не са налице данни за реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. Той е семеен, с постоянен адрес, с добри характеристични данни и чисто съдебно минало. Затова въззивният състав счита, че най-тежката мярка за принуда не е законосъобразна и я заменя със следващата по степен - домашен арест.

Контрол по спазването на наложените ограничения в придвижването ще се прилага с електронно наблюдение. Чрез видеовръзка от ареста, Айдън А. е заявил, че оказва съдействие на разследващите и няма намерение да се укрива.

На 23 април вечерта на бул. "Ген. Колев" във Варна 40-годишният мъж простреля 29-годишния Боян Х. Автомобилите на Айдън и конкурента му в бизнеса с дюнери Мехмед М. се засекли на пътя, а пострадалият Боян Х. бил в трета кола. След пререкания Айдън стрелял със законно притежаван пистолет първо във въздуха, а след това - в опонента си. Пострадалият бе откаран в болница и претърпя животоспасяваща операция.

Прокуратурата повдигна на стрелеца обвинение в опит за убийство по начин и със средства, опасни за живота на мнозина. Според защитата няма доказателства за извършен опит за умишлено убийство. Дюнерджията Айдън е действал при неизбежна отбрана, тъй като бил принудително спрян в автомобила си и нападнат от двама души, единият от които - с мачете, се посочва в жалбата.

Събраните доказателства, с които съдът се е запознал, обосновават подозрението, че мъжът е произвел изстрелите. В резултат е застрашил живота и е увредил здравето на пострадалия. Според апелативната инстанция липсват обаче доказателства, включително медицински документи, които да посочват при какви обстоятелства е произведен изстрелът и къде е попаднал.

Решението на Апелативния съд във Варна за мярката за неотклонение на обвинения е окончателно.