Районната прокуратура в Асеновград привлече като обвиняем 60-годишния Кирил Македонски за тежката катастрофа между влак и лек автомобил на жп прелез вчера, съобщиха от държавното обвинение.

Македонски е обвиняем за това, че на 12 ноември, като служител по транспорта нарушил правилата за експлоатация на жп съоръжения и по непредпазливост причинил телесни повреди на три лица, като деянието е извършено в пияно състояние. Предвиденото в закона наказание е до 6 години затвор.

Сигналът за инцидента е подаден около 7 часа на тел. 112. На охраняемия жп прелез на Околовръстния път за Асеновград, пътнически влак, движещ се от Пловдив за Асеновград, е ударил лек автомобил, марка "Опел Астра", в който са пътували трима мъже. Те са били откарани в болница, като вследствие на удара са им причинени телесни повреди. Единият от тях е в кома и с опасност за живота. Според първоначалните данни причина за пътното произшествие е неспусната железопътна бариера на прелеза. Алкохолната проба на Македонски е показала 1,8 промила. 

"По време на разпита мъжът отказва да даде обяснение. Признал се е за виновен и съжалява за стореното. По показания на очевидци пазачът е стоял близо до бариерите, но не ги е пуснал", заяви зам.-районният прокурор на Асеновград Борис Михов.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Асеновград да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него. По делото се извършват процесуално-следствени действия.