До 3 години затвор грозят 26-годишната Галя, която изостави 4-месечното си бебе на паркинг в Пловдив, съобщиха на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков и районният прокурор Чавдар Грошев.

Момченцето, което се казва Мехмед и е родено на 28 декември м.г., беше изоставено между две коли на паркинг в района на Централната гара в Пловдив. То беше открито от случайни минувачи, които са подали сигнал до телефон 112. В момента детето се намира в УМБАЛ "Св. Георги". То е в добро общо състояние. Със случая се занимават и от "Закрила на детето".

"Преди дни свидетел вижда дете върху асфалта, а също и автомобил, който се опитва да паркира там и е имало опасност да сгази детето. Колата е управлявана от жена, вътре е била и нейна спътничка. Малко след това друг човек звъни на 112 и детето е откарано в болница. По твърдения на майката - не е имала финансова възможност да се грижи за него", обясни , каза прокурор Грошев.

Вчера в Четвърто РПУ в Пловдив се е явил гражданин, който е заявил, че разпознава детето от снимките по медиите. Именно той е подал информация за родителите. 

Полицията бързо установява бащата Григор, в Кричим, където живял при негови близки. Той казва, че от няколко дни не е виждал майката и бебето. По негови данни майката е Галя на 26 години от село Обручище, област Стара Загора, където днес е установена и задържана за 24 часа. Пред разследващите тя е казала, че е изставила детето си заради липса на финансови средства, и че това е било нейна споннтанна реакция. Бебето не е припознато от бащата, защото бил в чужбина. Той обаче казал пред разследващите, че иска да се грижи за него.

Комисар Илков обясни, че срещу бащата на бебето няма да бъдат повдигнати обвинения, тъй като няма доказателства за виновността му. 

Изоставеното момченце ще бъде настанено в приемно семейство на 30 април, когато то бъде изписано от болницата, каза за Радио Пловдив директорът на "Социално подпомагане" в Пловдив Надя Танева.

"Ако бащата иска да се грижи за малкия Мехмед, той първо трябва да припознае детето, като си има съответната процедура за това" - разясни Танева.

Служба "Закрила на детето" започва проучването на широк кръг роднини на двамата родители, и ако се установи, че няма кой да се грижи за детето, и ако майката подпише съответната декларация, момченцето ще бъде вписано в регистъра за пълно осиновяване. Дотогава детето ще остане в приемно семейство в град Пловдив, уточни Танева.