Директорът на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов е освободен срещу гаранция от 30 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е  обвинен за управление на опасни отпадъци не по установения ред.

Във връзка с постъпил сигнал на 16.01.2020 г. за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", под ръководството на Районна прокуратура - Дупница, при условията на неотложност, е бил извършен оглед на местопроизшествие - на инсталациите на предприятието и складовите му площадки. След това действие по разследване е било образувано досъдебно производство за извършено престъпление.

В хода на разследването са били разпитани множество свидетели и са извършени замервания на параметрите на околната среда от мобилни лаборатории на Министерство на околната среда и водите.

Към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства за виновността на изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол" - Емил Христов. Същият е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 353б, ал. 1, пр.1 от НК /Който управлява отпадъци не по установения ред и с това създаде опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева./

Определена му е мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 30 000 лева.

Разследването продължава.

По-рано Христов потвърди пред bTV, че е бил задържан в Козлодуй, където бил в командировка, но в момента е на работа в Централата и говори с адвокатите си.

Преди седмица главният прокурор посети ТЕЦ "бобов дол". Тогава Иван Гешев съобщи за нередности, една от които е, че там се гори боклук, смесен с въглища.

По същото време прокуратурата възложи на екоминистерството пълна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз.

Иван Гешев съобщи тогава, че са констатирани нарушения. Едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища.

Второто нарушение е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища и третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне. Това каза главният прокурор след проверка на работата на ТЕЦ "Бобов дол".

Обект на проверката са ТЕЦ-ове "Бобов дол", "Брикел", "Сливен" и "Перник", свързани с бизнесмена Христо Ковачки.